Martin Chodúr v novej piesni spieva o tom, ako sa mení čas. Nám všetkým. Ako sa mení jemu, prezradil v rozhovore

Ďalší skvelý spevák v projekte Story odhaľuje aj svoj príbeh. Pritiahla ho poetická, hlboká, ale tiež zábavná, premyslená a poctivá muzika Mariána Zimu.

03.11.2023 06:00
debata

Slovenský audiovizuálny projekt Story, ktorého tohtoročný vinylový album „Doteraz“ si vyslúžil vrelé prijatie u slovenskej i českej kritiky, prichádza po dlhšom čase s novou skladbou i klipom. Úlohy vokalistu v nej sa zhostil Martin Chodúr, uznávaný český spevák a hudobník.

Martin Chodúr v novej piesni spieva ako sa mení čas. Ako sa mení jemu?
Video
V novej piesni z projektu Story nielen spieva, ale aj hrá hudobné sólo. Čo ho spojilo s Mariánom Zimom? / Zdroj: TV Pravda

Skladba je po prvýkrát v histórii Story v češtine, čo je však podľa autora a lídra projektu Mariana Zimu pochopiteľný a prirodzený vývoj. „V Story som stále v permanentnom hľadaní kvalitných vokalistov, ktorí dokážu odovzdať publiku zamýšľanú ideu. Martina som si vytypoval už dávnejšie. Je to jeden z veľmi malého počtu laureátov speváckych súťaží, ktorí by sa stopercentne presadili aj bez nich, a ktorí sú rešpektovaní aj kritikou. Obdivujem jeho techniku spevu, v tomto by sme mu na Slovensku ťažko hľadali rovného. Naviac, aspoň dvadsať rokov sa mi nestalo, aby som sa s niekým zhodol na prakticky všetkých hudobných obľúbencoch. To ma len utvrdilo, že naša spolupráca je dobrý nápad.“

Do projektu Story pribudla nová skladba v češtine: mění se čas

Martin Chodúr, ktorý okrem spevu nahral do skladby aj pôvabné klarinetové sólo, dodáva: „Spolupráca s Mariánem ma veľmi teší a napĺňa. Som veľmi rád, že sa môžem v tejto piesni ukázať v mierne odlišnom svetle. Je to prvý raz, keď som čisto interpretom novo skomponovanej piesne iného autora. Je to preto, že ma Marián svojou tvorbou i prístupom úprimne oslovil. Jeho hudba je poetická, hlboká, ale tiež zábavná a muzikantsky premyslená a poctivá. To je kombinácia, ktorá je pre mňa vskutku neodolateľná.“

Martin Chodúr naspieval slovenskú pesničku

V skladbe Mení sa čas spieva po česky a na klarinet hrá medzinárodne.

Fotogaléria
Martin Chodúr na Slovensku nahral a naspieval...
Martin Chodúr v klipe k novej piesni Mění se čas.
+9Skladba Mění se čas je súčasťou hudobného...

O hudobnú produkciu, zvuk a mixáž skladby sa postaral Roland Kánik v Sonic Cat studiu. „My sme už v minulosti s Rolandom spolupracovali na niekoľkých demosnímkach a overili si vzájomne svoje pracovné postupy. Som rád, že sa tejto veci zhostil práve on a vložil tam svoje cítenie a znalosti“, hovorí Zima.

Doteraz cover vinyl Čítajte viac Známi umelci spievajú príbehy

Umelecký klip s tematikou plynutia času má na svedomí režisér a kameraman Dominik Sepp. Okrem štúdia a exteriérov sa nakrúcalo i na pozadí unikátnej súkromnej zbierky hodín istého bratislavského zberateľa. Textový koncept „meniaceho sa času“ tak dostal ďalší, vizuálne silný rozmer.

Piesne Story môžu poslucháči i diváci zažiť aj naživo. Úspešne sa rozvíja jedna z vetiev projektu s hereckou legendou Milanom Kňažkom v úlohe speváka. Čoskoro, už 6.11. ich uvidia diváci v bratislavských Klariskách, neskôr 17.11. v Banskej Bystrici v Robotníckom dome a 30.11. v Národnej knižnici v Martine.

Marián Zima Čítajte viac Album Story vznikal štyri roky

V tomto roku vystúpili Story aj v SND s Pavlom Hammelom a skladby pôvodne štúdiového projektu sa tak aspoň občas dostávajú k poslucháčom aj priamo. „Keďže spôsob, akým tvoríme, je z praktického hľadiska veľmi náročný, každé živé hranie je pre nás udalosťou. Teším sa tiež, že všetky tieto spolupráce naďalej pokračujú. Pavol Hammel bol nedávno nahrávať s hudobníkmi, s ktorými sa hudobne zoznámil v rámci Story. Čoskoro prídu na rad aj ďalšie skladby, nielen so slovenskými hudobníkmi a spevákmi,“ uzatvára Zima.

Marian Zima Čítajte viac Lipa, Hammel, Kňažko, Homolová a dobrá muzika. Aký je príbeh albumu Story?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Chodúr #Marián Zima #Story