Speváčka Pink bude na koncertoch na Floride rozdávať knihy zakázané v školách

Americká speváčka Pink bude na svojich koncertoch vo floridských mestách Miami a Sunrise rozdávať knihy, ktoré sú v štáte v niektorých školských obvodoch zakázané, píše web denníka Miami Herald.

15.11.2023 11:00
pink Foto:
Pink bude rozdávať knihy zakázané na amerických školách konzervatívcami.
debata

Štyridsaťštyriročná umelkyňa hovorí, že knihy v jej živote vždy hrali zásadnú úlohu a už ako dieťaťu jej prinášali radosť. Školské združenia v Spojených štátoch, a predovšetkým v juhovýchodnej Floride, vplyvom konzervatívnych politík v posledných rokoch zo školských knižníc odstránili množstvo diel týkajúcich sa sexuality, rasy alebo pohlavia.

„Je obzvlášť nenávistné, keď úrady cielia na knihy o rase a rasizme a organizujú ťaženie proti autorom z LGBT komunity. V tejto krajine sme už slávili toľko úspechov na ceste k väčšej rovnosti. Nikto by tento pokrok nemal chcieť zvrátiť,“ poznamenala speváčka.

Pink, vlastným menom Alecia Mooreová Hartová, pre svoj happening oznámila partnerstvo s neziskovou organizáciou PEN America, ktorá sa snaží zvyšovať povedomie o ľudských právach a slobode prejavu prostredníctvom literatúry, a 25-ročnou poetkou Amandou Gormanovou.

harry styles Čítajte viac Nevhodné správanie fanúšikov pocítili Harry Styles, Pink aj Ava Max. Neúcta je na koncertoch novou normou

Knižne vydaná báseň The Hill We Climb (Vrch, na ktorý sa šplháme) Gormanovej je jedným zo štyroch diel zakazovaných v školách, ktoré bude Pink rozdávať. Ďalšími je román Beloved (Milovaní) Toni Morriosonovej, The Family Book (Rodinná kniha) Todda Parra a Girls Who Code (Dievčatá, ktoré programujú) Reshmy Saujaniovej.

Republikánsky guvernér Floridy a uchádzač o kreslo v Bielom dome v budúcom roku Ron DeSantis vlani v marci podpísal takzvaný „zákon o právach rodičov vo vzdelávaní“, pre ktorý sa medzi kritikmi ustálil názov „Don't Say Gay“ (Nehovor gay). Až do 12. triedy, kde študujú 17 až 18 roční ľudia zakázal učiteľom na štátnych školách hovoriť o sexualite a rodovej identite.

Zákon uľahčuje aktivistickým skupinám, ako napríklad konzervatívna organizácia Moms for Liberty (Matky za slobodu), nechať odstrániť zo školských políc knihy, ktoré považujú za problematické, píše stanica CNN. Konkrétne táto skupina a s ňou spriaznené organizácie svoje schôdze premenili na predstavenie, keď na nich začali čítať explicitné pasáže z kníh, ktoré by sa podľa nich nemali dostať do rúk deťom, napísala CNN v októbri.

PEN America uvádza, že v 33 floridských okresoch, zhruba v polovici štátu, bolo v školách zakázaných alebo obmedzených 1400 kníh. Ako „zákaz knihy“ eviduje nezisková organizácia „akékoľvek rozhodnutie vydané proti predtým dostupnej knihe na základe jej obsahu, ktoré vychádza z podnetu rodiča, komunitnej organizácie, úradu alebo zákonodarcu“, píše Miami Herald.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pink