Jana Kozáková a skupina Mukatado pripomínajú albumom Krajina ľudskosť

Nový album hudobnej skupiny Mukatado Krajina vychádza po šiestich rokoch a je výnimočný svojim čistým a autentickým zvukom bez použitia samplerov či iných digitálnych úprav. Album pripomína hodnoty ako ľudskosť, prajnosť, empatia, ale apeluje aj na ekológiu.

17.11.2023 09:00
debata
Obal albumu Krajina skupiny Mukatado. Foto: Petra Rosič
Mukatado Obal albumu Krajina skupiny Mukatado.

Pilotný singel Voda živá spolu s videoklipom udáva čistú atmosféru celého albumu. “Album je pripomenutím toho čo je pre mňa nesmierne dôležité a to je ľudskosť. Poslednú dobu som mala pocit, že na to častokrát zabúdame. Stále som si kládla otázku, kedy som najšťastnejšia a prišla som na to, že vtedy keď môžem súznieť s druhými ľuďmi, keď dochádza k pochopeniu, či už súhlasnému alebo nesúhlasnému, ale skrátka cítite rovnakú vlnovú dĺžku. Piesne sa teda dotýkajú ľudských hodnôt, tém nad ktorými je vhodné sa občas zamyslieť. Bol to v podstate dvojročný rozhovor so sebou samou, ktorý sa transformoval a uzrel svoju podobu v textoch, ktoré dal na papier textár a producent Peter Dobrík,” približuje speváčka.

Novinka sa podľa nej bude od predchádzajúcej tvorby kapely líšiť, ale nájdu sa aj spojitosť s predošlými skladbami.

K nahrávaniu si Jana pozvala popredných slovenských jazzmanov aj vokalistky z banskobystrickej opery. “Niektoré mi povedali, že majú pocit, ako by tie piesne mali na ne terapeutické účinky. To som aj chcela dosiahnuť, aby sa ľudia pri počúvaní cítili dobre. Ak sa mi to podarilo budem rada. Texty sa dotýkajú tém ako emócie, vzťahy a prepojenie ľudí samotných a ľudí s prírodou,” dodáva Kozáková.

Zvuk albumu mal na starosti producent Peter Dobrík z nahrávacieho štúdia PJ SOUND STUDIO. “Album sme sa rozhodli nahrať bez použitia samplerov či iných digitálnych zvukov. Používali sme staré mikrofóny a nástroje,” priblížil producent.

Desať autorských skladieb má nádych bluesu, jazzu a soulu. Jedným z vrcholov albumu je podľa členov kapely skladba Krajina, kde ide i fúziu vážnej a jazzovej hudby s prvkami soulu, v ktorej speváčka spieva o vzťahu človeka a krajiny. Spolupráca zahŕňala aj zaujímavých mladých hostí: David Oláh (husle), Michaela Poláková (priečna flauta), Ondrej Cibula (klarinet) a Anton Benedek (perkusie). Aranažmány sláčikových nástrojov vypracoval producent Peter Dobrík a v skladbe Kódy – Dalibor Cibuľa, ako začínajú mladý aranžér.

Jana Kozáková a Peter Dobrík z kapely Mukatado. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Jana Kozáková a Peter Dobrík Jana Kozáková a Peter Dobrík z kapely Mukatado.

“S piesňami mi veľmi pomohol Peter Dobrík a jazzový pianista Klaudius Kováč, ktorí sú aj spoluautormi skladieb. Klaudio ma v podstate previedol harmonickým spektrom mojich nápadov a tým mi umožnil skladby doviesť tam, kde som potrebovala. Rytmickú sekciu na albume som zverila do rúk renomovaným jazzmenom- Petrovi Solárikovi (bicie nástroje) a Róbertovi Raganovi Jr. (basová gitara), ktorí mi pomohli nájsť správne tempá a posadiť piesne do skvelých groovov. Zborové vokály a sláčikové party produkoval a zaranžoval Peter Dobrík, ktorý zároveň nahral na albume aj gitary. Krajina je zatiaľ najintímnejší a najkrajší album, aký som doposiaľ nahrala. Priala by som si, aby mal liečivé účinky a priniesol do našich životov viac lásky a pochopenia, ktoré sa nám akosi pomaly vytráca pod tlakom doby a udalostí, ktoré sa dejú vo svete a u nás doma,” uzatvára speváčka.

Jana Kozáková Čítajte viac Jana Kozáková z kapely Mukatado: V Londýne som bola diva

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Kozáková #Mukatado