Slovenské národné múzeum ľudia oceňujú najmä pre zachovávanie dedičstva predkov

Keď sa povie „múzeum na Slovensku“, 24 % ľudí spontánne menuje Slovenské národné múzeum (SNM) v Bratislave. S odstupom za SNM nasledujú Múzeum SNP v Banskej Bystrici (7 %) a Slovenské technické múzeum v Košiciach (3 %). Význam SNM pre spoločnosť spočíva podľa 44 % Slovákov v zachovávaní dedičstva predkov, 36 % ho vidí v zachovávaní historickej pamäti národa a rovnako 36 % v približovaní histórie mladej generácii.

19.01.2024 10:00
tabula na pocest petra I., snm, Foto: ,
Slovenské národné múzeum v Bratislave
debata (1)

Tieto údaje vyplynuli z prieskumu verejnej mienky, ktorý pre SNM v dňoch 15. – 22. 11. 2023 na vzorke 1015 respondentov, metódou osobných rozhovorov zrealizovala agentúra Focus.

Opytovaní ľudia v prieskume Focusu pripisovali SNM skôr pozitívne charakteristiky, 69 % ho vníma ako originálne, 65 % ako živé a 63 % ako aktívne múzeum. Podľa 48 % z nich je SNM pre spoločnosť potrebnou inštitúciou, „Oproti poslednému prieskumu, ktorý pre nás spoločnosť Focus realizovala v januári 2022, ide o mierne nárasty v našom pozitívnom vnímaní, čo nás teší. Určité rezervy ale vnímame v časti prieskumu týkajúceho sa poznania, ktoré múzeá patria pod SNM. SNM Bratislava, to znamená budovu na Vajanského nábreží s Prírodovedným múzeom v tomto kontexte správne spomenulo 22 % respondentov, po 11 % opytovaných rovnako správne pod SNM zaradilo aj Múzeum Bojnice a SNM v Martine. Keďže ale pod SNM koncom minulého roka spadalo až 18 špecializovaných múzeí, ich spontánnu znalosť na verejnosti chceme a aj musíme výraznejšie zvyšovať,“ poznamenal generálny riaditeľ SNM Branislav Panis.

pamiatky ceny restaurovanie kostol sv.jan Čítajte viac Poznáte najvýznamnejší objav roka či najkrajšie obnovenú pamiatku?

Zaujímavé dáta ukázal prieskum SNM aj vo všeobecnej časti. Aspoň jedno múzeum na Slovensku navštívilo v poslednom kalendárnom roku 32% opýtaných, 57 % respondentov navštívilo niektoré z múzeí na Slovensku už „dávnejšie“. Približne desatina (11 %) ľudí vo svojom živote ešte nenavštívila žiadne slovenské múzeum. Ak sa ľudia rozhodujú pre návštevu múzea, dôležitým faktorom pri rozhodovaní, do ktorého pôjdu, je jeho tematické zameranie. Až 45 % ľudí uprednostňuje návštevu hradov, zámkov a pamiatok, 29 % preferuje historické múzeá a 15 % prírodovedné múzeá.

výstava Dvojkríž, Čítajte viac Pod dvojkrížom bojovali Slováci aj proti sebe navzájom. Nová výstava prekvapí

Väčšina ľudí, ktorí v poslednom roku deklarovali návštevu múzea na Slovensku, z neho podľa výsledkov prieskumu odišla s pozitívnym zážitkom. Podľa 53 % opýtaných „to stálo za to“ a 46 % ľudí by si návštevu múzea, v ktorom boli, zopakovalo.

vystava hracky snm Čítajte viac Spoznáte svoje obľúbené hračky z čias socializmu? Nájdete ich v Národnom múzeu

„Súčasťou rozsiahleho prieskumu Focusu boli aj dve ďalšie oblasti. Až 69 % opýtaných sa nazdáva, že by na Slovensku malo vzniknúť nové „Múzeum 20. storočia“, ktoré by zachytávalo slovenský príbeh od 1. svetovej vojny až do roku 1989. S týmto názorom korešponduje ďalší, a síce, že by múzeá na Slovensku mali prezentovať a vysvetľovať len historické udalosti, od ktorých už uplynul nejaký čas. To si myslí 60 % respondentov. Na druhej strane, 34 % ľudí sa nazdáva, že by múzeá mali prezentovať a vysvetľovať aj aktuálne spoločenské udalosti, ktoré práve prebiehajú v spoločnosti,“ dodal Branislav Panis.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské národné múzeum