Hroncová: Treba obnoviť viac národných kultúrnych pamiatok

Zoznam národných kultúrnych pamiatok (NKP) vo vlastníctve štátu, na ktorých obnovu sa majú použiť prostriedky z Programu Slovensko v rámci nového programového obdobia 2021 - 2027, by sa mal rozšíriť.

24.10.2023 14:57
Silvia Hroncová Foto: ,
Silvia Hroncová bude ministerkou kultúry.
debata

Z pôvodne 24-členného zoznamu prioritných objektov, ktoré identifikovali vo vládnom materiáli na jar tohto roku, navrhol rezort pod vedením Silvie Hroncovej zvýšiť počet na 33. Ministerka to pripomenula po utorňajšom rokovaní vlády, ktoré bolo zrejme poslednou schôdzou kabinetu Ľudovíta Ódora.

„Rozšírenie obsahu NKP, ktoré by sa mali obnovovať v rámci Programu Slovensko, je zahrnuté aj v rámci materiálu Výzvy pre rezort kultúry, ktorý sme vypracovali ako súbor návrhov a odporúčaní pre nové vedenie rezortu,“ pripomenula Hroncová. Dokument možno nájsť na webe ministerstva kultúry.

pamiatky ceny restaurovanie kostol sv.jan Čítajte viac Poznáte najvýznamnejší objav roka či najkrajšie obnovenú pamiatku?

V rámci obnovy pamiatok Hroncovej tím v uvedenom materiáli taktiež navrhuje transformovať súčasný dotačný systém ministerstva Obnovme si svoj dom, slúžiaci práve na obnovu pamiatkových objektov, do novovytvoreného verejnoprávneho dotačného Fondu na podporu kultúrneho dedičstva. „Pripravené je už paragrafové znenie zákona o fonde,“ dodala ministerka. Fond by podľa návrhu mal vzniknúť a začať fungovať v priebehu roka 2024, s podpornou činnosťou by mal začať v roku 2025.

Silvia Hroncová Čítajte viac Ministerka Hroncová o nominácii Martiny Šimkovičovej: Verím, že je to neoficiálne

Hroncová verí, že nové vedenie rezortu bude z pripraveného manuálu a návrhov odporúčaní čerpať. Vníma diskusiu o kandidátke na post Martine Šimkovičovej, nechce však túto záležitosť sama komentovať. „V každom prípade bude dôležité, aký tím bude nový šéf rezortu mať okolo seba,“ dodala Hroncová.

debata chyba
Viac na túto tému: #pamiatky #MK SR