Kapelu Oasis prirovnávali k legendárnym The Beatles. Na uzmierenie bratov Gallagherovcov by stačila bonboniéra a 100 miliónov dolárov

Na vrchol popularity ich vystrelil už ich prvý štúdiový album Definitely Maybe, ktorý predznamenal debutový singel Supersonic, ktorý vyšiel 11. apríla 1994. Päťčlenná skupina, ktorá celosvetovo predala vyše 75 miliónov platní a šesťkrát zvíťazila v britských hudobných cenách Brit Awards, vydala sedem albumov a bola medzi vedúcimi kapelami hudobného štýlu britpop. Lídrami kapely boli bratia Gallagherovci, ktorých hádky prispeli k jej rozpadu.

11.04.2024 07:00
Oasis Foto:
Skupina Oasis.
debata

Začiatkom 90. rokov sa na britskej hudobnej scéne zrodil nový štýl nazvaný britpop, ktorý bol inšpirovaný melodickým gitarovým zvukom kapiel zo 60. a 70. rokov. a zároveň sa vymedzoval proti vtedy populárnej vlne grunge, ktorá vládla v Spojených štátoch a vzišla z heavy metalu a hardrocku.

Za prvý britpopový album je hudobnými kritikmi považované debutový album kapely Suede (1993). Medzi lídrov nového hudobného štýlu sa zaradili tiež skupiny Pulp (tá však vznikla o viac ako dekádu skôr a prerazila až s albumom His ‚n‘ Hers z roku 1994), Blur a Oasis. Britpop sa stal jedným zo symbolov „Cool Britannia“, teda úspešnej, sebavedomej Británie, ktorá v 90. rokoch zažívala popkultúrne obrodenie.

Britská tlač vtedy usilovne hľadala nástupcu legendárnych The Beatles a práve kapelu Oasis, ktorá vznikla v roku 1991 v Manchestri, k slávnej liverpoolskej štvorici najčastejšie prirovnávala. Oasis sa skutočne stali jednou z najúspešnejších britských skupín všetkých čias.

Vedúcimi postavami kapely boli Noel a Liam Gallagherovci – bratia, ktorí pochádzali z robotníckej rodiny. Kým Noel sa preslávil ako talentovaný textár a autor melódií, o päť rokov mladší Liam zase zaujal svojím charizmatickým chraplákom.

Debutový album Definitely Maybe, ktorý kapela vydala v roku 1994, sa okamžite vyšplhal na prvú priečku britskej hitparády a stal sa dovtedy najrýchlejšie predávaným debutovým albumom v Británii. Predalo sa ho vyše osem miliónov kópií a okrem singlu Supersonic obsahovalo hity Cigarettes and Alcohol, Shakermaker či Live Forever.

Nasledujúci album What's the Story (Morning Glory), ktorý vyšiel o rok neskôr, patrí ku komerčne najúspešnejším. Albumu so skladbami Wonderwall, Champagne Supernova či Don't Look Back in Anger sa celosvetovo predalo vyše 22 miliónov kusov a v roku 2010 bol vyhlásený za najlepší britský album za posledných 30 rokov.

Británia sa v polovici 90. rokov zabávala rivalitou medzi Oasis a Blur, ktorí súperili o titul britpopových kráľov. Obe kapely tiež vydali singel v ten istý deň. Kým „chlapci z dobrých rodín“ Blur v predajoch so svojím singlom Country House nad Roll With It od Oasis dominovali, celý album The Great Escape od Blur nebol tak komerčne úspešný ako What's the Story (Morning Glory) a Oasis sa tak považovali za víťaza.

Medzi atribúty Oasis patrili okrem silných rockových piesní s melodickými refrénmi aj bezbrehé sebavedomie a drzé vystupovanie. Noel napríklad v roku 1997 v britskej tlači vyhlásil: „Sme najväčšia kapela na svete… sme väčší ako Boh“.

O rok skôr skupina organizovala dva obrie koncerty v Knebworth Parku a na každý z nich dokázala prilákať 125-tisíc fanúšikov. Liam pri speve na koncertných pódiách väčšinou len nehnute stál za mikrofónom s rukami za chrbtom či vo vreckách, o čom sa mohli presvedčiť v roku 1997 aj návštevníci koncertu Oasis v pražskej Športovej hale.

Tretia platňa Be Here Now (1997) už bola kritikmi aj fanúšikmi označovaná ako zbytočne nabubrelá a preprodukovaná. Mnohými je tiež považovaná za poslednú britpopovú platňu. Nasledujúce albumy Standing on the Shoulder of Giants (2000) a Heathen Chemistry (2002) predstavovali podľa kritikov pre Oasis ústup zo slávy.

Posledná platňa Oasis Dig Out Your Soul z roku 2008, ktorá pre kapelu znamenala príklon k psychedelickému zvuku, sa naopak dočkala vrelejšieho prijatia ako jej predchodcovia.

Vzťahy medzi bratmi Gallagherovými nikdy neboli ideálne a časom sa zhoršovali. V auguste 2009 po divokej hádke v zákulisí pred parížskym koncertom Rock am Seine musel manažér kapely vystúpenie tesne pred jeho začiatkom zrušiť. Noel následne ohlásil, že skupinu opúšťa, pretože už nemôže ďalej so svojím mladším súrodencom spolupracovať.

Kurt Cobain Čítajte viac Vzal si život na vrchole slávy. Kurt Cobain bol kľúčovým hlasom svojej generácie

Noel potom začal vydávať platne so svojou sprievodnou kapelou Noel Gallagher's High Flying Birds. Liam medzitým so zvyškom Oasis založil novú skupinu Beady Eye, ktorá zanikla v roku 2014, a potom sa vydal na sólovú dráhu.

Hoci sa obom bratom na sólovej dráhe pomerne darí, z času na čas preblesknú britskými médiami správy o možnom návrate skupiny. Noel už v minulosti tvrdil, že by ponuku na znovuoživenie Oasis akceptoval iba za 100 miliónov dolárov, podľa nedávneho vyjadrenia Liama by mohlo stačiť, keby mu jeho starší brat zavolal a poslal bonboniéru.

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Oasis