Ruskú režisérku a dramaturgičku, ktoré sú stíhané kvôli hre, zaradili na zoznam teroristov

Ruskú divadelnú režisérku Jevgeniju Berkovičovú a dramaturgičku Svetlanu Petrijčukovú ruské úrady zapísali na zoznam teroristov a extrémistov. Informoval o tom portál Nastojaščeje vremja.

17.04.2024 07:00
Jevgenija Berkovičová, Svetlana Petrijčuková Foto:
Režisérku Jevgenija Berkovičová a dramaturgička Svetlana Petrijčuková.
debata

Režisérka a dramaturgička sú už takmer rok vo väzbe. Stíhané sú kvôli svojej hre pojednávajúcej o ženách, ktoré sa rozhodnú vydať za islamských bojovníkov do Sýrie. Posudok zadaný vyšetrovateľmi v hre vyjavil nielen ideológiu islamizmu, ale aj „radikálneho feminizmu“ či prvky „satanistického charakteru“.

Ruský zoznam teroristov a extrémistov v poslednom čase značne narástol. List Novaja gazeta predtým upozornil, že za prvé tri mesiace tohto roka doň ruský úrad Rosfinmonitoring zapísal 669 osôb, čo je v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi rekordný počet. Osoby na zozname sú fakticky vylúčené z ruského bankového systému, pretože finančné inštitúcie v krajine majú zakázané im poskytovať služby.

Alla Pugačeva Čítajte viac Alla Pugačovová je hviezdou sovietskej aj ruskej popmusic, odsudzuje vojnu na Ukrajine

Berkovičová a Petrijčuková sú stíhané kvôli hre s názvom Finist, jasný sokol. Hra získala v roku 2022 v dvoch kategóriách prestížnu národnú cenu Zlatá maska, to ale nezabránilo úradom v tom, aby jej autorky obvinili zo schvaľovania terorizmu.

Podľa posudku, ktorý si nechali vypracovať vyšetrovatelia, dielo údajne obsahuje pasáže obhajujúce emigráciu mladých žien za účelom zapojenia sa do teroristickej organizácie Islamský štát.

Obvinenie sa zakladá na dvoch posudkoch zadanými vyšetrovateľmi. Prvú vypracovali nemenovaní odborníci z Moskovskej štátnej lingvistickej univerzity, druhý vykonal religionista Roman Silanťjev spolu s lingvistkou Galinou Chizrijevovou a psychologičkou Jelenou Zamyševskou. Obvinenie sa zakladá najmä na Silanťjevových záveroch, poznamenal portál Meduza.

Alexandr Mitta Čítajte viac Ruský režisér Alexandr Mitta, ktorý podporoval anexiu Krymu, slávi 90. narodeniny

Menovaný religionista je známy svojou podporou ruskej invázie na Ukrajinu. Prezentuje sa ako zakladateľ „deštruktológie“, nového vedeckého smeru, ktorý podľa neho komplexne skúma extrémistické a teroristické organizácie a smrteľne nebezpečné mládežnícke subkultúry.

Napríklad advokátka Xenija Kaprinská ale tvrdí, že „deštruktológia“ je pseudoveda. Rovnakého názoru sú tiež odborníci, ktorých oslovil ruský investigatívny portál Agentstvo. Silanťjev okrem toho priznal, že spolupracuje s ruskou tajnou službou FSB, ktorej príslušníkom o „deštruktológii“ prednáša.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #divadlo