Alla Pugačovová je hviezdou sovietskej aj ruskej popmusic, odsudzuje vojnu na Ukrajine

Za "bohyňu ruského popu a moskovskú Tinu Turnerovú s príchuťou Edith Piaf" označil po jej koncerte v Atlantic City v roku 2000 The New York Times ruskú speváčku Allu Pugačovovú, ktorá dnes slávi 75 rokov. Na výslní popularity sa táto niekdajšia hviezda socialistickej populárnej hudby udržala aj po rozpade Sovietskeho zväzu.

15.04.2024 08:00
Alla Pugačeva Foto:
Alla Pugačovová na archívnej snímke.
debata

V poslednom čase má ale v Rusku problémy, keďže sa kriticky vyjadrila k ruskej invázii na Ukrajine. Po jej začiatku odcestovala do Izraela. Už v septembri 2022 povedala, že vojna zabíja vojakov pre iluzórne ciele, zaťažuje obyčajných ľudí a mení Rusko v globálneho vyvrheľa. V tom čase ruské úrady zaradili jej manžela, televízneho komika a kritika ruskej agresie Maxima Galkina, na zoznam zahraničných agentov.

Tento rok v marci uviedla agentúra RIA Novosti, že generálna prokuratúra požiadala ministerstvo spravodlivosti, aby na zoznam zaradilo aj Pugačovovú. Už skôr údajne o túto „poctu“ sama požiadala na sociálnych sieťach. Toto označenie má od čias Sovietskeho zväzu hanlivý podtext a je považované za jeden z prostriedkov na potláčanie kritikov ruského režimu.

Pugačovová za svoju kariéru vydala dvadsiatku sólových albumov a podľa niektorých zdrojov predala až 250 miliónov nosičov. Jej repertoár má viac ako 500 piesní. Absolventka hudobno-pedagogickej školy začínala koncertovať ako šestnásťročná s estrádnym predstavením.

Potom spievala s niekoľkými kapelami piesne rôznych žánrov. Prvú sólovú platňu Zrkadlo duše vydala v roku 1978 a zatiaľ posledný je živý album s názvom P.S., ktorý vyšiel na streamovacích platformách tento rok. Jej najväčším hitom je cover verzia pôvodnej lotyšskej piesne Milión ruží.

V roku 1997 reprezentovala Rusko na medzinárodnej speváckej súťaži Eurovízia. V roku 2015 založila v Moskve vlastnú umeleckú školu a o rok skôr dostala od prezidenta Vladimira Putina štátne vyznamenanie, rad Za zásluhy o vlasť.

Pugačovová je po piaty raz vydatá, jej posledným manželom sa stal v roku 2011 o 27 rokov mladší humorista Maxim Galkin. V roku 2013 sa im narodili dvojčatá (syn a dcéra), ktoré im porodila náhradná matka. Pugačovová má tiež dcéru z prvého manželstva s litovským cirkusovým umelcom Mykolasom Orbakasom Kristínu Orbakajteovú, ktorá je tiež speváčkou.

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #jubileum #Alla Pugačovová