Deväťdesiatnik Štefan Kvietik je svieža legenda. Aký bol pestrý život tvrdohlavého herca?

Štefan Kvietik je zaujímavý herec aj človek. Jeho osud je iný, než sa obyčajne vyvinie úspešnému hercovi. Kvietikov životopisec či autor zdravice to nemá ľahké. Lúšti rébus. Našťastie, Štefan Kvietik toho toľko urobil, že sa je o čo oprieť. Od roku 2009 je dokonca v Sieni slávy – je teda za vodou. Svetská sláva - poľná tráva, dôležité je, že Štefan Kvietik zostáva živou súčasťou našej kultúry, našich spomienok a aj našej budúcnosti. Je legendou a stále to nie je starec. Tamtamy hovoria, že je vo forme. V jeho prípade to znamená vzpriamenú postavu, vztýčenú hlavu, úsmev.

10.05.2024 06:00
Bačova žena, Štefan Kvietik Foto:
Štefan Kvietik ako Bača Mišo v hre Bačova žena, 1963
debata (30)

Vyšlo o ňom množstvo článkov, publicista Ján Čomaj o Kvietikovi napísal knihu Život bez opony. Ľudia teda vedia, že sa narodil 10. mája 1934 v Dolných Plachtinciach, že rodičia boli ochotníci, že chcel byť lekárom, že vyštudoval herectvo na VŠMU a pôsobil najprv v Armádnom divadle v Martine.

Štefan Kvietik  a Zdena Gruberová  v hre... Foto: Jozef Vavro
Štefan Kvietik, Zdena Gruberová Štefan Kvietik a Zdena Gruberová v hre Električka zvaná Túžba, 1964

V roku 1959 sa Štefan Kvietik stal členom Činohry Slovenského národného divadla a začala sa dôležitá kapitola jeho života. Neskôr sa stal aj pedagógom, ale po revolúcii prišla zásadná zmena. V rokoch 1990 – 1994 bol poslancom NR SR. Búrlivé deväťdesiate, ale aj tam mu to svedčalo. Takže, život má pestrý, zanecháva veľa stôp, no pre nás je dôležitá jeho herecká tvorba a umelecký odkaz.

Matúš Kvietik: Začínam vo väzení, potom zamieša karty v mojom živote otec
Video
Čo zažil v poslednom čase mladý herec? / Zdroj: TV Pravda

Hádzal iskry

Štefan Kvietik hral v kultových filmových dielach, ako je Tisícročná včela, Červené víno, Medená veža, Skrytý prameň, Boxer a smrť a mnohých ďalších. Cez film ho pozná každý, ale on vytvoril aj galériu nezabudnuteľných postáv v divadle, bez ktorých by ani tie filmové neboli asi až také. Hral kráľov aj junákov, zložité psychologické charaktery. Napríklad Kráľ Lear, Dvaja, Vejár, Električka zvaná túžba. Stihol toho dosť. Však som ho videla v roku 1964 v hre Igora Rusnáka Líšky, dobrú noc, kde hral s Božidarou Turzonovovou, a bolo to výborné. Všetko je v pamäti divákov a všetko je zhodnotené v odbornej literatúre.

Štefan Kvietik v inscenácii Vojna a mier, 1974
Štefan Kvietik a František Dibarbora v...
+10Štefan Kvietik a Barbora Bobuľová v inscenácii...

Spomínam si, ako výborne dopĺňal v mladých časoch Kvietik kompániu výrazných hercov zo SND, z ktorých každý bol osobitý. Krehký Ivan Mistrík, pochmúrny Valach, vyrovnaný Machata, úhľadný Huba, pohodový Pántik, elegantný Dibarbora (ešte sa vtedy chodilo v klobúkoch) a ďalší, od ktorých sa celkom odlišoval samorast Štefan Kvietik. Najčernejšie vlasy, široké plecia a – hádzal iskry. Vedel sa aj zamračiť, aj poriadne usmiať. (To sú moje postrehy z bratislavských ulíc v dávnej minulosti.)

Kvietik bol typ mocného chlapa, „urostlý chasník s uhrančivým pohledem“, ako písali Česi. Však aj s českými umelcami často spolupracoval, dokonca hral vo filme Romance pro křídlovku podľa Františka Hrubína, a to s Jaromírom Hanzlíkom a so Zuzanou Cigánovou. Písalo sa o ňom ako o robustnom chlapovi, ale on je aj robustný charakter. Zostáva svojbytný, je sám sebou. Za svojím si stojí a je aj riadne tvrdohlavý.

Štefan Kvietik ako Don Rodrigo v hre Cid, 1972 Foto: Jozef Vavro
Štefan Kvietik Štefan Kvietik ako Don Rodrigo v hre Cid, 1972

Nepochybuje o živote

Kým bol Štefan Kvietik mladší, zdal sa mi trocha prísny a vedela som si predstaviť, že asi vie byť v živote aj veľmi rázny. Prekvapilo ma teda, keď som s ním robila rozhovory, ako na mňa celkom inak zapôsobil. Bol prívetivý, veselý, rozrečnil sa a pútavo o sebe rozprával. O detstve, o prírode, ako má rád les, o rodine, o divadle. Pili sme kávu, on vlastne pivo (trocha), a bol to pre mňa veľký zážitok. Predpokladala som možno uňho zatrpknutosť z toho, že si zvolil postavenie bokom, že opustil divadlo, a on ma šokoval svojou dobrou náladou, vyrovnanosťou, optimizmom, vtipkovaním až akýmsi huncútstvom.

Play Strindberg: Štefan Kvietik a Barbora... Foto: Jana Nemčoková
Play Strindberg, Soňa Valentová, Štefan Kvietik Play Strindberg: Štefan Kvietik a Barbora Bobuľová v inscenácii Romeo a Júlia, 1993

Priznal síce, že mal aj ťažšie chvíle, nevedel, do čoho ide, ale dopadlo to dobre. Je spokojný s tým, že získal slobodu a nezávislosť. Pri našich stretnutiach bol nad všetkým. Vyrovnaný, láskavý. Hoci už mal aj vtedy veľa rokov, pôsobil chlapčensky a jeho chuť do života bola nákazlivá. A ten život – v jeho chápaní – bol príťažlivý, mal veľký zmysel. Práca, umenie, vzťahy, to sa nedá oklamať. Človek mu verí.

On nehrá, hoci priznáva, že hercom vlastne neprestal byť. Stále vychádza z toho, čo cíti. To je jeho podstata. Hovorí, že vtedy, kým účinkoval, vnímal intenzívnejšie skôr svoju rolu, než svoj život. „Ak som mal vtedy radosť z uchopenia duše a srdca dramatickej postavy, tak dnes to uspokojenie cítim v styku s rodinou, s blízkymi ľuďmi, s priateľmi.“

Štefan Kvietik Dvanást v hre Dvanásť... Foto: Jozef Vavro
Dvanást nahnevaných mužov, Štefan Kvietik Štefan Kvietik Dvanást v hre Dvanásť nahnevaných mužov , 1977

Myslím na to, keď idem občas okolo ich domu – je to pevný biely dom na hradnom kopci – a cítim tú jeho rozhodnú a tvorivú energiu. Tak nech mu (nám s ním) to ešte dlho vydrží. A Kvietikov príbeh má ešte iné, milé pokračovanie – robili sme už rozhovory pre Pravdu aj s jeho vnukom Matúšom, ktorý je tiež hercom. Je to sympatický mladý umelec, vidno na ňom dedičstvo po dedovi (ale aj stará mama Eva bola herečka!) – inteligenciu i šarm.

Herec Matúš Kvietik. Čítajte viac Matúš Kvietik: Začínam vo väzení, potom zamieša karty v mojom živote otec

Teší sa vraj, keď sa príde na neho dedo pozrieť do divadla a je rád, ak ho sleduje v televízii, hoci – Štefan Kvietik nám raz s úsmevom priznal, že najväčšie potešenie má, keď pozerá v televízii anglickú futbalovú ligu. No hlavné je, že diváci stále radi pozerajú filmy a inscenácie so Štefanom Kvietikom. Je legenda, ale svieža.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #SND #film #divadlo #Štefan Kvietik