Olympijské kruhy zaujali aj výtvarníka Martina Kellenbergera

Olympijská myšlienka inšpirovala uznávaného slovenského výtvarníka Martina Kellenbergera, ktorý pred blížiacou sa olympiádou v Paríži vystavuje svoje diela vo Francúzskom inštitúte v Bratislave. Tak ako sa hlavné mesto kultúry stane na čas hlavným mestom športu, výtvarník spojil umenie so športom vo svojich obrazoch. Pod názvom Cesta do Paríža otvára svet od hrdinov gréckych bájí po olympijské kruhy.

18.04.2024 07:00
Martin Kellenberger Cesta do Paríža Foto:
Výtvarník Martin Kellenberger otvoril výstavu svojich obrazov na tému olympijskej myšlienky vo Francúzskom inštitúte v Bratislave.
debata
Cesta do Paríža

Z výstavy Martina Kellenbergera na olympijskú tému.

Fotogaléria
Výtvarník Martin Kellenberger otvoril výstavu...
Olympijskí hrdinovia Martina Kellenbergera.
+4Cesta k olympijským kruhom, akryl, 2011. Z...

Od antických hrdinov k olympionikom

Olympijská téma je v diele Martina Kellenbergera prítomná už roky, jeden z obrazov si vyžiadal do zbierky Slovenský olympijský výbor. Ako sa umelec dostane k športovej téme?

"Keď sa výtvarník zaujíma o spoločnosť, je to celkom prirodzené. U mňa sa to začalo pred rokmi, keď som v chmúrnych časoch socializmu začal skladať pocty antickým hrdinom. Grécke báje som mal rád už ako chlapec, je to fantastický a pritom veľmi ľudský svet plný hrdinov s obdivuhodnými, ale aj nie peknými vlastnosťami. Maľoval som Odysea a meral som jeho svaly. Maľoval som Penelopu a vernosť ženy. Argonautov. Prometea, ako ukradol pre ľudí oheň.

Od nich som prešiel k bojovníkom, ktorí sa na obraze množili, až sa zakrútili akoby v kruhu a to ma priviedlo k olympijskej myšlienke. Stáročné boje kmeňov, národov a olympijské hry ako fair play súťaženie podľa pravidiel sú predsa výdobytok ľudského dobra. Tak som začal maľovať „mierové obrazy“, v ktorých sa boje končia zložením zbraní a zápasením fair play," vyznáva sa Martin Kellenberger. Sám je priateľom gréckej kalokagatie, pestovania tela aj ducha, veď aj výtvarníkovi po hodinách strnulej práce nad obrazom dobre padne ísť si zabehať či vysadnúť na bicykel.

Olympijskí hrdinovia Martina Kellenbergera. Foto: jak
Martin Kellenberger Cesta do Paríža Olympijskí hrdinovia Martina Kellenbergera.

Na výstave je veľa motívov, ale všetky smerujú k oslave olympijskej myšlienky. Dominuje modrá, čierna, červená, žltá a zelená, farby olympijských kruhov. Vidíme čierneho bežca a žltého a zeleného zápasníka, červeného aj modrého bojovníka, kruhy tu tvoria figúry. Na inom obraze sa niektorým v hlave krútia olympijské kruhy ako pocta idei Pierra de Coubertina, zakladateľa modernej olympiády a nechýbajú ani cválajúce kone ako symbol spojenia človeka s prírodou.

Aj Don Quijote doputuje k olympiáde

Na obraze s názvom Cesta k olympiáde (akryl, 2011) doputoval k olympijským kruhom dokonca známy hrdina Don Quijote a Sancho Panza. U skeptikov by mohol vzniknúť mylný dojem, že mierová olympijská myšlienka je márna ako boj „rytiera bez bázne a hany s veternými mlynmi“, výtvarník a večný optimista a humanista to však vidí inak.

„K ľudstvu už patria aj otázky, či sme dosť kultúrni, aby sme si zaslúžili mier, či vieme byť tolerantní a solidárni, či sa venujeme umeniu a športu, alebo sa len pachtíme za ziskom za hocijakú cenu. Dona Quijota som však nemyslel ako symbol márneho boja, ale nádeje v tom najkrajšom zmysle, keď po dlhej ceste doputuje k olympijským kruhom a vidí zemeguľu celú v mieri,“ reaguje výtvarník. Cesta Dona Quijota k olympijským kruhom teda nie je márna, naopak.

Martin Kellenberger vystava Spev sveta vernisaz Warsava 2024 Čítajte viac V obrazoch Martina Kellenbergera znie spev sveta

Martin Kellenberger má za sebou množstvo samostatných i kolektívnych výstav na Slovensku i v zahraničí: Praha, Budapešť, Štrasburg, Moskva, Graz, Viedeň, Krakov, Bologna, Barcelona, Paríž, USA, Mexiko… Získal ceny v súťažiach Najkrajšie knihy Československa a Slovenska, cenu Ľudovíta Fullu za ilustrátorskú tvorbu a bol nominovaný na prestížnu cenu pre ilustrátorov – cenu Hansa Christiana Andersena.

Menej ľudí však vie, že je tiež držiteľom ocenenia Identifikačný kód Slovenska a v roku 2022 získal za výtvarné diela propagujúce šport a olympizmus Cenu Ladislava Chudíka Slovenského olympijského a športového výboru.

Cesta k olympijským kruhom, akryl, 2011. Z... Foto: jak
Martin Kellenberger Cesta do Paríža Cesta k olympijským kruhom, akryl, 2011. Z výstavy Martina Kellenbergera Cesta do Paríža vo Francúzskom inštitúte v Bratislave.

„Martin Kellenberger, náš popredný maliar, grafik, ilustrátor cestu do Paríža našiel už dávnejšie. Stačilo mu k tomu počúvať srdce, cit a používať etický kompas. V jeho kresbách a maľbách nemusíme hľadať súťažiacich svalovcov, aby sme pochopili užitočnosť a krásu športu. Stačí vnímať emócie, radosť, ktorú je cítiť za jeho farebnosťou,“ podotkol čestný predseda Slovenského olympijského a športového výboru František Chmelár.

Olympijské farby na obrazoch podľa jeho slov vyjadrujú esenciu všetkých farieb a zdôrazňujú naliehavú potrebu integrity, rešpektu a lásky. „Martin Kellenberger nám týmto naznačuje, že „cesta do Paríža“ je v skutočnosti cestou k mieru.“

Z výstavy Martina Kellenbergera Cesta do Paríža... Foto: jak
Martin Kellenberger Cesta do Paríža Z výstavy Martina Kellenbergera Cesta do Paríža vo Francúzskom inštitúte v Bratislave.

"Obrazy Martina Kellenbergera rozprávajú príbehy. Príbehy, z ktorých sa nám prihovára celá história človeka od Altamiry, gréckych bájí, Biblie, Adama a Evy cez Cervantesovho Dona Quijota až po súčasnosť v bohatej palete farieb.

Umelec si rovnako ctí slobodu, láskavosť, vtip a nekonečnú fantáziu. Obrazy Martina Kellenbergera pevne stoja predovšetkým na múdrosti, radosti a pokore," zdôraznil kurátor výstavy Jakub Prokeš. Žiaľ, dnes je nepredstaviteľné, že v starovekom Grécku sa počas hier v Olympii zastavili všetky spory, sváry a vojny, pretože v porovnaní s Hrami boli malicherné.

Na výstave je spolu dvadsaťdva obrazov, z nich je dvadsať malieb a dve grafiky. Olympijskú tému dopĺňajú obrazy z parížskeho študijného pobytu umelca, ktoré sú poctou Antoinovi de Saint Exupérymu, Gustavovi Eiffelovi a ďalšie motívy. Výstava diel Martina Kellenbergera Cesta do Paríža je vo Francúzskom inštitúte v Bratislave prístupná do piatku 19. apríla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kellenberger