V obrazoch Martina Kellenbergera znie spev sveta

Slovenský maliar Martin Kellenberger vystavuje vo Varšave výber zo svojho diela pod názvom Spev sveta. Pomenovanie retrospektívnej výstavy od 90. rokov po súčasnosť nie je vôbec nadnesené, pretože o Martinovi Kellenbergerovi je známe, že vo svojich maľbách a ilustráciách odráža európske i svetové dejiny a kultúrnu históriu ľudstva svojou paletou. Výtvarník, ktorý sa vie započúvať do spevu sveta, môže potom čerpať z bezodnej studnice inšpirácií.

25.02.2024 08:00
Martin Kellenberger vystava Spev sveta vernisaz... Foto:
Výtvarník Martin Kellenberger v Slovenskom inštitúte vo Varšave otvoril svoju retrospektívnu výstavu obrazov od 90. rokov po súčasnosť.
debata
V obrazoch Martina Kellenbergera znie spev sveta

Z výstavy Martina Kellenbergera v Slovenskom inštitúte vo Varšave.

Fotogaléria
V dielach Martina Kellenbergera ide...
Výstavu otvára obraz Malý stôl, ktorý...
+7Výtvarník Martin Kellenberger v Slovenskom...

Všetky bytosti sveta

Hneď na začiatku výstavy pri stole hodujú rôzne zvieracie bytosti, ktoré obsluhuje človek. Majú v sebe niečo z tradičných slovenských fašiangových masiek, no žena pôsobí ako Egypťanka a nad ňou korunka. Navonok spojenie nespojiteľného akoby hovorilo, že vtedy budeme králi, keď sa dokážeme pozdeliť s druhými. Na obraze nazvanom Malý stôl preto všetci vyzerajú spokojne, dokonca aj lebka, čo si na slávnostnú príležitosť nasadila cylinder. Takéto pozvanie k stolu so všetkým dobrým aj zlým vovedie návštevníkov do mystického sveta Martina Kellenbergera, v ktorom si podávajú ruku všetky bytosti sveta. Tie skutočné aj vybájené, od Minotaura cez indiánskeho šamana až po dedinčanov v tradičnom odeve a zvieracie fašiangové masky. Pretože v dielach Martina Kellenbergera ide predovšetkým o harmóniu a ešte o radosť z bytia. Tú zastupujú najmä žiarivé, veselé až roztopašné farby, ktoré však skúsený maliar vyvažuje presnou geometriou.

Výstavu otvára obraz Malý stôl, ktorý... Foto: Slovensý inštitút vo Varšave
Martin Kellenberger výstava spev sveta zaciatok vystavy Výstavu otvára obraz Malý stôl, ktorý symbolicky pozýva návštevníkov na prehliadku diel Martina Kellenbergera.
súťaž Moje najkrajšie vianoce Čítajte viac Zuzana Smatanová aj Martin Kellenberger majú v detskej výtvarnej súťaži Pravdy svojho favorita. Víťazmi sú obaja!

Antika aj rozprávky

„Inšpiruje ho pravek, mýtus Atlantídy, staroveký Egypt a Grécko. V jeho tvorbe sú časté aj biblické motívy, stretávame v nej aj osobnosti stredoveku, novoveku i moderny – Gutenberg, Komenský, van Gogh, Ensor, Klee…“ uvádza Bohumír Bachratý v sprievodnom kurátorskom texte k výstave Martina Kellenbergera Spev sveta. Akademický maliar a známy ilustrátor detských kníh zostáva verný aj kúzlu rozprávok. Exotiku predstavujú v jeho diele Indiáni i reflexie amerického pop artu. Všetko si teraz môžu pozrieť návštevníci reprezentatívneho Slovenského inštitútu vo Varšave s dobre nasadeným a priaznivo naladeným , rovnako reprezentatívnym tímom pod vedením Milana Novotného, a my domáci im môžeme len ticho závidieť, že sa ponoria do krásneho a spevavého sveta Martina Kellenbergera.

V dielach Martina Kellenbergera ide... Foto: Slovensý inštitút vo Varšave
Martin Kellenberger obrazky z vystavy Spev sveta Varšava 2024 V dielach Martina Kellenbergera ide predovšetkým o harmóniu a ešte o radosť z bytia. Tú zastupujú najmä žiarivé, veselé až roztopašné farby. Z výstavy Spev sveta v Slovenskom inštitúte vo Varšave, v popredí a v strede obrazy Vinohradnícka krv..

„Z povrchu našej planéty vidí do vesmíru. K hviezdam. Do nekonečna. Na Zemi je verný predovšetkým človečenstvu človeka. Verí hodnotám ľudskej civilizácie, kultúry a humanizmu. Tu sa však jeho viera spája s nádejou, ale aj s obavami. Zostane svet človeka dobrým svetom ľudí? Ľudského porozumenia? Citu a múdrosti? Zostane alebo?“ pýta sa Bohumír Bachratý v kurátorskom preslove k výstave Spev sveta. V Martinovi Kellenbergerovi vidia človeka a umelca so zmyslom pre plynutie času, ustavičný pohyb ľudských dejín a nekonečných premien života. Symbolom toho večného pohybu je aj kôň, jeho obľúbený motív, ktorý ho sprevádza hádam celou tvorbou a nechýba ani na výstave Spev sveta.

Staroslovanské mýty a legendy Čítajte viac Baba Jaga bola krásna. Čo ste nevedeli o staroslovanskej mytológii

Martina Kellenbergera si cenia pre jeho diela vzácnej harmónie a syntézy, v zrelej maliarskej kvalite, ku ktorým pridáva dávku poézie aj hudby. Jeho obrazy sú hrou farieb, vitality, optimizmu a harmonického súladu, vlastnému umelcovi, ktorý nám cez svoje obrazy rozpráva príbehy. „Martin Kellenberger je všetranný vývarník a umelec vysokej profesionality a citu kresby a maľby. Zároveň aj majster sugestívneho obrazového rozprávačstva dejov a príbehov zeme a spoločenstva ľudí, flóry a fauny, našej planéty. V jeho obrazoch sa spája dávna história, súčasnosť, jeho vízie a túžby,“ pripomína Bohumír Bachratý pri výstave Spev sveta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kellenberger