Recenzia: Film, o ktorom hovorí celý internet. Saltburn je kombináciou Parazita a Veľkého Gatsbyho

Po svojom celovečernom debute Nádejná mladá žena prichádza režisérka Emerald Fennellová s filmom Saltburn, ktorý už stihol rozbúriť vody internetu. Príčinou je niekoľko šokujúcich scén, ktoré vynikajú na pozadí vizuálne pestrej snímky. Nedá sa o nej však povedať, že by sa predávala lacnou provokáciou - svojským spôsobom totiž komunikuje podobné témy ako oscarový Parazit. Ten bol o čosi radikálnejší a výrečnejší, ani Saltburn však nie je na zahodenie. Na jeho produkcii sa okrem iných podieľala aj herečka Margot Robbie.

15.01.2024 06:00
Saltburn Foto:
Barry Keoghan ako Oliver v snímke Saltburn.
debata

Nepravdepodobné priateľstvo

Oliver (Barry Keoghan) je prvákom na prestížnej Oxfordskej univerzite. Nie je veľmi obľúbený, na školu sa dostal len vďaka štipendiu, preto nezapadá medzi svojich bohatých spolužiakov. Už v prvých dňoch ho však zaujme Felix (Jacob Elordi), azda najpopulárnejší študent z ich ročníka, ktorý si užíva život plnými dúškami, všetci ho majú radi a navyše sa pýši bohatstvom svojej rodiny.

Oliverovi sa podarí spriateliť sa s ním, a hoci ich delí materiálna bariéra, Felix sa k svojmu novému kamarátovi nespráva povýšenecky, práve naopak – keď sa dozvie, z akých zlých pomerov pochádza, snaží sa s ním súcitiť a pomáhať mu. Dokonca sa rozhodne pozvať Olivera, aby strávil letné prázdniny v sídle jeho rodiny menom Saltburn.

Oliver je veľmi úctivý, a aj keď sa mu občas prihodí nejaký ten trapas, na Felixovu rodinu urobí dobrý dojem. Jeho matka Elspeth, ktorú vynikajúco stvárnila charizmatická Elizabeth Pikeová, je veľmi povrchná osoba, ktorá sa všetkým naokolo zalieča, no za chrbtom sa nezdráha hádzať na ľudí špinu.

Spočiatku má voči Oliverovi predsudky, pretože ide o chudobného študenta z problémovej rodiny. Časom k nemu však priľne, pretože v sebe Oliver objaví unikátnu schopnosť dostať sa členom Felixovej rodiny pod kožu.

Oppenheimer Čítajte viac Zlaté glóbusy ovládol Oppenheimer, k prekvapeniam nedošlo

Film divákom predostiera takmer až neskutočný svet bohatých, pripomínajúci Gatsbyho veľkolepé oslavy. V obrovskom sídle sa nachádza množstvo rôznych miestností skrývajúcich poklady, pri ktorých Oliver nestíha žasnúť, no pre Felixovu rodinu ide o čosi normálne, takmer až nudné.

Majú veľa služobníctva, z ktorého najviac vyčnieva hlavný komorník Duncan (Paul Rhys) – ten predstavuje zaužívaný archetyp starodávneho sluhu, ktorý pôsobí veľmi prísne a konzervatívne, a ak už prehovorí, ide väčšinou o nejakú uštipačnú poznámku.

V Saltburn aktuálne prebýva aj Felixov bratranec Farleigh (Archie Madekwe), ktorý má s Oliverom už od začiatku problém. Jasne mu dáva najavo, že medzi nich nepatrí, že ide o nižšieho človeka, no divákovi je zrejmé, že si tým Farleigh kompenzuje svoju neistú situáciu – Felixov otec totiž odmieta ďalej finančne pomáhať Farleighovej rodine.

Neuveriteľná improvizácia

Tvorcovia divákom postupne odhaľujú skutočnosť, ktorá je veľmi šikovne skrytá pod povrchom. Približujú nám život nechutne bohatých, ktorí nevedia nič o strastiach bežného života. Výnimku tvorí azda len Felixova sestra Venetia (Alison Oliverová), ktorá má poruchu príjmu potravy.

Jej odovzdaný pohľad do prázdna akoby občas volal o pomoc, ktorá však odnikiaľ neprichádza. Oliverova prítomnosť je pre ňu sviežim závanom čohosi neznámeho, no nenecháva sa unášať žiadnymi falošnými nádejami – vie, že leto sa jedného dňa skončí, a Oliver sa vráti späť do svojho sveta obyčajných ľudí.

Snímka Saltburn sa nesnaží vykresliť rodinu boháčov prehnane satiricky, divák úprimne verí tomu, čo vidí, hoci to občas vyzerá neuveriteľne. Tvorcovia však do deja zakomponovali niekoľko scén, ktorých účelom je vyvolanie šoku, zdesenia a znechutenia, a ktoré súvisia najmä s Oliverovou obsesiou Felixom.

May December Čítajte viac Recenzia: Dospelá žena zneužila 12-ročného chlapca a neskôr sa zaňho vydala. Ako o takejto téme natočiť film?

Najprekvapujúcejšie na tom je, že jedna z nich, azda tá najhoršia, je výsledkom improvizácie Barryho Keoghana. „Chcel som vidieť, čo by Oliver urobil ďalej. Chcel som vidieť, aká je ďalšia úroveň posadnutosti. A tým myslím, že som chcel, aby kamera ďalej natáčala. Nie akosi predbiehať alebo si to nacvičovať, a čo sa stalo, stalo sa. Bolo to na jeden pokus a myslím si, že to bolo správne. Posunulo to príbeh vpred,“ vysvetlil herec. Hoci ide o šialené scény, nepôsobia lacno ani silene.

Kombinácia drámy a trileru, odohrávajúca sa v čarovnom prostredí honosného anglického sídla, divákov nepochybne zaujme svojím obsadením, témami, vizuálmi aj nečakanými zvratmi. Po Nádejnej mladej žene ide o ďalší vydarený film z dielne talentovanej Emerald Fennellovej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #Saltburn