Nový psychologický triler o klamstvách a rozpade rodiny

Na obrazovky mieri nový dramatický seriál z dielne televízie Markíza. Už v pondelok 5. februára (na Voyo o týždeň skôr) bude mať premiéru 10-dielny psychologický triler s názvom Zrada. V hlavných úlohách uvidíme Kláru Issovú a Milana Ondríka, ktorí stvárnia partnerov Evu a Jakuba Polákovcov. O adaptáciu scenára, ktorá vychádza z britského seriálu Doktorka Fosterová, sa postaral Andy Kraus, réžiu si vzal na starosť Braňo Mišík.

28.01.2024 07:00
zrada, ondrík, issová, Foto:
Milan Ondrík a Klára Issová v seriáli Zrada.
debata
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.

Doktorka Eva Poláková (Klára Issová) je úspešná žena. V menšom meste má dobrú prácu, kolegovia aj pacienti si ju vážia. S milujúcim manželom Jakubom (Milan Ondrík) a synom Tomim (Matteo Surovic) žijú ako šťastná, aj keď zaneprázdnená rodinka. Idylický obraz ale začínajú narúšať jemné narážky, že všetko nie je tak, ako sa na prvý pohľad zdá.

Eva sa zrazu cíti neisto, či je jej manželstvo také pevné a či sa na svojho muža môže stopercentne spoľahnúť, alebo pred ňou niečo tají. Nevinná stopa ju naštartuje – a začne pátrať. Odhaľovanie zrady jej najbližších vyústi do dramatických situácií a nepredvídateľného záveru.

Seriál Zrada sa zameriava na psychologické aspekty medziľudských vzťahov a odhaľuje ich temné stránky, ktoré vznikajú, keď sa prezradenie tajomstiev stáva neodvratným. Režisér Braňo Mišík už má skúsenosť so žánrovo podobným seriálom Klamstvo.

„Seriál je psychologickou štúdiou rozpadu rodiny. Napriek tomu, že o tejto téme už bolo nakrútených mnoho projektov, táto predloha bola mimoriadna. Má prvky drámy, napätia a je plná veľmi silných a dojímavých scén,“ hovorí Mišík.

„Práca s Klárou a Milanom bola pre mňa veľmi inšpiratívna, ich obrovský herecký talent dal postávam rozmer, s ktorým sa budú diváci vedieť stotožniť. Myslím si, že pre všetkých to bol veľmi náročný projekt, ale dúfam, že sa dostane divákom pod kožu a bude sa im páčiť.“

Herecká a jazyková výzva

Klára Issová bude hrať v slovenčine. „Táto úloha pre mňa znamenala naučiť sa 720 strán v slovenčine, takže aj keď som ponuku nakoniec prijala, mala som veľký rešpekt, ale aj strach, pretože som nevedela, či je možné naučiť sa také veľké množstvo textu,“ vysvetlila herečka.

„Úloha Evy Polákovej bola celkovo obrovskou výzvou, hereckou aj jazykovou. Ešte nikdy som nehrala niečo tak emocionálne náročné. V seriáli je veľa konfliktov, hádok, sporov, pri ktorých musíte dokonale poznať text, aby ste mohli byť herecky slobodní. Hrali sme ťažké emócie ako hnev, žiarlivosť, pomstu či bezmocnosť, takže natáčanie bolo naozaj veľmi intenzívne z hľadiska témy a obsahu, ale aj z hľadiska prípravy a môjho neustáleho učenia sa replík,“ dodala.

Klára Issová Čítajte viac Herečka Klára Issová: Som staromódny typ, mobil ani siete nepotrebujem

Jej partnera Jakuba stvárňuje Milan Ondrík, ktorý je v poslednom období jedným z najvychytenejších slovenských hercov. Jeho Jakub je navonok úspešný developer, dobrý a milujúci otec, no v skutočnosti ide o klamára. Má v génoch otcovo sukničkárstvo, ktoré na neho vrhá tieň podozrenia. Ľahkovážnosť mu skomplikuje život, čo bude mať dosah nielen na neho, ale aj na ľudí, ktorých miluje.

„Nebolo to jednoduché natáčanie, ale s tým som rátal, keď som prijal ponuku zahrať si tento príbeh. Mám rád výzvy. Iba vtedy môžem napredovať ako človek a aj ako herec,“ povedal. „Klára je absolútna profesionálka, na ktorú som sa vždy mohol spoľahnúť a vždy som sa na ňu tešil.“

V ďalších úlohách sa predstaví Kristína Sisková, Matteo Surovic, Luke Surovic, Zuzana Kubovčíková Šebová, Lívia Bielovič, Milo Kráľ, Barbora Bezáková, Richard Autner, Lara Baranová, Vladimír Černý, Juraj Ďuriš, Barbora Chlebcová, Martin Kaprálik, Eva Matejková, Eva Pasovská, Juraj Rašla, Andrej Remeník a Juraj Valachovič.

Množstvo adaptácií

Zrada je slovenskou adaptáciou psychologickej drámy Doktorka Fosterová, ktorú v roku 2015 napísal scenárista Mike Bartlett. Licenciu na vytvorenie vlastnej verzie seriálu získala televízia Markíza od spoločnosti BBC Studios. Seriál bol už adaptovaný v krajinách ako Francúzsko, Severná Kórea, India, Filipíny, Thajsko, Indonézia, Rusko, Japonsko či Turecko.

Hlavná predstaviteľka originálnej doktorky Fosterovej, britská herečka Suranne Jonesová, získala za jej stvárnenie prestížne ocenenie BAFTA. Okrem nej si v seriáli zahrali aj Bertie Carvel, Clare-Hope Ashiteyová, Cheryl Campbellová, Jodie Comerová, Navin Chowdhry či Victoria Hamiltonová. Doktorka Fosterová získala okrem ceny BAFTA aj ocenenie National Television Award, Broadcasting Press Guild Award a Royal Television Society Award. V roku 2020 mal na BBC One premiéru spin-off seriál s názvom Life, ktorý sa sústredil na život postavy Anny Bakerovej.

„Sme nadšení, že môžeme spolupracovať so skupinou Markíza a priniesť tento neuveriteľne podmanivý formát aj divákom a diváčkam na Slovensku. Takmer desať rokov od svojho pôvodného vysielania vo Veľkej Británii si Doktorka Fosterová stále nachádza nové publikum po celom svete, čo je dôkazom toho, že ide o silný príbeh so zaujímavými postavami,“ povedal André Renaud, senior viceprezident pre globálny predaj formátov zo spoločnosti BBC Studios.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Markíza #seriál #Televízia #Zrada #Voyo