Ženská verzia Frankensteinovho monštra zbiera jedno ocenenie za druhým

Grécky režisér Jorgos Lanthimos je všeobecne známy svojou nekonvenčnou tvorbou, ktorá je vďaka špecifickému filmovému jazyku nezameniteľná. Stačí si spomenúť na jeho snímky Špicák, Homár, Zabitie posvätného jeleňa alebo Favoritka. Ani jeho najnovší film s názvom Chudiatko (v anglickom origináli Poor Things) nie je výnimkou. Príbeh, ktorý je akýmsi feministickým prerozprávaním Frankensteina, si vyslúžil jedenásť nominácií na Oscara.

05.02.2024 08:00
Chudiatko Foto:
Emma Stone ako Bella Baxterová.
debata

Bella Baxterová (Emma Stone) je mladá žena so srdcom dieťaťa. Respektíve s jeho mozgom. Počas toho, ako bola tehotná, totiž spáchala samovraždu. Doktor Godwin Baxter (Willem Defoe) ju podľa vzoru Viktora Frankensteina oživil a transplantoval jej mozog jej nenarodeného dieťaťa.

Bellin intelekt sa však začne rýchlo vyvíjať, čoraz viac ju preto láka svet tam vonku a jeho tajomstvá. Jej túžba ju dovedie k úteku s prefíkaným právnikom Duncanom Wedderburnom (Mark Ruffalo), s ktorým sa pustí na dobrodružnú cestu naprieč kontinentmi.

„Tento film vnímam ako romantickú komédiu. Ale v tom zmysle, že sa Bella zamiluje do života samého, nie do človeka. Akceptuje to dobré a to zlé v rovnakej miere, a to ma naozaj prinútilo pozerať sa na život inak,“ uviedla herečka v hlavnej úlohe Emma Stone, ktorá je zároveň aj producentkou filmu.

„Bolo veľmi zaujímavé byť zapojená do toho, ako sa film skladá dokopy, od obsadenia cez vedúcich oddelení až po to, čo máte. Nakoniec to bol Jorgos, kto robil tieto rozhodnutia, ale ja som bola významne zapojená do procesu, ktorý sa začal počas pandémie; oslovovali sme ľudí, robili sme kasting a všetko počas toho obdobia, pretože sme nikam nemohli ísť.“

Bez Emmy Stone by film nevznikol

Film Chudiatko je inšpirovaný rovnomenným románom škótskeho spisovateľa Alasdaira Graya, ktorý vyšiel v roku 1992. Gray vo významnej miere ovplyvnil škótsku literatúru, a to už svojím debutom Lanark z roku 1981.

Jeho postmoderný štýl písania býva často porovnávaný s tvorbou Franza Kafku či Georgea Orwella. Kniha Chudiatko vyhrala ocenenia Whitbread Award a Guardian Fiction Prize. Autorom adaptovaného scenára pre film je Tony McNamara, ktorý stojí aj za satirickým seriálom Veľká o Kataríne Veľkej a jej vzostupe k moci.

Lanthimosovo Chudiatko malo premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach, kde získalo Zlatého leva. Počas preberania ocenenia režisér uviedol, že film by nevznikol bez predstaviteľky hlavnej hrdinky Emmy Stone. „Tento film je ona, pred a za kamerou,“ povedal. Zo Zlatých glóbusov si snímka odniesla dve ocenenia – v kategórii najlepší muzikál alebo komédia a v kategórii najlepšia herečka v muzikáli alebo komédii.

Duna 2 Čítajte viac Február v kinách: Nový triler podľa knihy Arpáda Soltésza aj dlhoočakávané pokračovanie Duny

Počas svojej reči Lanthimos niekoľkokrát poďakoval hudobníkovi Bruceovi Springsteenovi, ktorý sedel v hľadisku. Jeho skladba She Came To Me bola nominovaná na Zlatý glóbus v kategórii najlepšia pôvodná pieseň.

„Máme rovnaký deň narodenín, 23. september. Odkedy som vyrastal, bol mojím hrdinom,“ povedal režisér. „Ďakujem Bruceovi Springsteenovi za to, že som vyrástol v takého človeka, akým som. Samozrejme, ďakujem Emme (Stone). Ona vyhrala, vy to viete. Je najlepšia,“ doplnil a poďakoval ešte aj režisérovi Martinovi Scorsesemu, ktorý bol tiež prítomný.

Unikátna kamera

Na tohtoročných Oscarov je Chudiatko nominované v jedenástich kategóriách: najlepší film, najlepší režisér, najlepšia herečka, najlepší herec vo vedľajšej úlohe, najlepší adaptovaný scenár, najlepšia pôvodná hudba, najlepší produkčný dizajn, najlepšia kinematografia, najlepší mejkap a účesy, najlepší kostýmový dizajn a najlepší strih.

Lanthimosove filmy boli dosiaľ nominované na dvanástich Oscarov, z ktorých sa im podarilo premeniť jedného – v kategórii najlepšia herečka získala ocenenie Olivia Colmanová za svoju úlohu v snímke Favoritka.

Film Chudiatko sa natáčal najmä v Maďarsku, konkrétne v budapeštianskych Origo Studios. Tvorcovia pôvodne premýšľali aj nad Prahou, napokon sa však rozhodli pre Budapešť. Natáčanie prebiehalo od augusta 2021 do decembra toho istého roka. Zaujímavosťou je, že Chudiatko je prvým celovečerným filmom, ktorý bol čiastočne natočený na 35 mm film Ektachrome od spoločnosti Kodak využívajúcim techniku prevrátenia farieb.

Okrem spomínaných hercov v snímke účinkuje aj Ramy Youssef, Christopher Abbott, Kathryn Hunterová, Jerrod Carmichael, Hanna Schygulla či Margaret Qualleyová. Soundtrack k filmu zložil britský hudobník Jerskin Fendrix, pre ktorého ide o jeho skladateľský debut.

Snímke Chudiatko sa dosiaľ podarilo zarobiť vyše 50 miliónov dolárov. Na Slovensku bude mať premiéru 8. februára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Chudiatko