Nový dokument priblíži zápas Céline Dionovej so zriedkavou chorobou

Streamovacia platforma Amazon Prime tento rok uvedie intímny dokument I Am: Céline Dion, ktorý zachytáva jej boj s neurologickým ochorením známym ako syndróm stuhnutej osoby. Dej zachytáva, ako choroba ovplyvňuje život celosvetovo úspešnej kanadskej speváčky.

04.02.2024 07:00
Céline Dion Foto:
Speváčka Céline Dionová.
debata (1)

Prvýkrát bolo toto zriedkavé autoimunitné neurologické ochorenie diagnostikované v roku 1956. Odhaduje sa, že postihuje jedného až dvoch ľudí z milióna. Medzi príznaky patrí tuhnutie svalov a bolestivé kŕče v dolnej časti chrbta, nohách a trupe.

Céline Dionová o svojom ochorení prvýkrát informovala verejnosť v decembri 2022 prostred­níctvom videa na instagrame. Pre pretrvávajúce príznaky musela v máji 2023 zrušiť svoje celosvetové turné s názvom Courage World Tour.

Päťdesiatpäťročná speváčka sa však aj napriek ťažkostiam plánuje vrátiť na pódium. Minulý rok Dionová debutovala na filmovom plátne, konkrétne v romantickej komédii Znovu sa zamilovať, v ktorom hrala sama seba. Soundtrack obohatila piatimi novými a šiestimi staršími skladbami.

celine Čítajte viac Céline Dion zrušila európsku časť turné, vzácne ochorenie jej neumožní vystupovať

„Týchto posledných pár rokov pre mňa bolo veľkou výzvou, cesta od odhalenia môjho stavu k učeniu sa, ako s ním žiť a zvládať ho, ale nedať sa ním definovať,“ uviedla Dionová v oficiálnom vyhlásení. „Ako pokračuje cesta k obnoveniu mojej hudobnej kariéry, uvedomila som si, ako veľmi mi chýbalo môcť vidieť svojich fanúšikov. Počas tejto neprítomnosti som sa rozhodla, že chcem zdokumentovať toto obdobie môjho života, aby som pomohla ostatným, ktorí majú rovnakú diagnózu ako ja.“

Šéfka Amazon MGM Studios Jennifer Salke nazvala dokument „surovým, intímnym portrétom kľúčového obdobia v živote“. „Céline Dionová je globálnou megahviezdou s kariérou definovanou nielen jej mimoriadnou pracovnou morálkou a vášňou, ale aj jej oddanosťou fanúšikom,“ uviedla. „Je pre nás cťou, že nám zverila svoj príbeh, a nevieme sa dočkať, až ho budeme sledovať s divákmi Prime Videa po celom svete.“

Režisérkou snímky I Am: Céline Dion je dokumentaristka Irene Taylorová, ktorej film Final Inch, The bol nominovaný na Oscara. Okrem neho režírovala aj dokumenty ako Bez stopy: Pravdivý príbeh mladých skautov, Pozor na Slendermana či Stromy a my.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #film #Céline Dion #dokument