Kultúrna obec odmieta kroky ministerstva. V petícii žiada odvolanie Šimkovičovej

Zdá sa, že slovenskú kultúru čaká temné obdobie. Ako jedna z prvých inštitúcií to pocítila bratislavská Kunsthalle. Nové vedenie Ministerstva kultúry SR (MK SR) jej zamietlo financovanie programu na tento rok, čo napokon vyústilo v presun inštitúcie pod Slovenskú národnú galériu (SNG). To je však zrejme len začiatok. MK SR na svojom facebookovom profile zdieľalo kontroverznú anketu s dvoma možnosťami: malo by ministerstvo podporovať obnovu pamiatok alebo LGBTI+ akcie? Celá situácia vyústila do petície za odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej.

18.01.2024 11:14
debata (36)
Robert Fico uviedol do úradu ministerku kultúry SR Martinu Šimkovičovú
Video
Zdroj: TV Pravda

Vyše 19-tisíc podpisov

Osobnosti zo sveta kultúry včera zverejnili otvorenú výzvu, v ktorej žiadajú okamžité odstúpenie Martiny Šimkovičovej z postu ministerky kultúry. „Aktuálne dianie na Ministerstve kultúry SR dokazuje, že si ako jeho čelná predstaviteľka zamieňate výkon verejnej funkcie v demokratickom a právnom štáte s autokratickým výkonom moci. Žiadame Vás preto o okamžité odstúpenie z funkcie,“ píše sa v úvode.

„Účelové aktivity ministerstva pod Vaším vedením sú nesystematické, deštruktívne, netransparentné, vykonávané výlučne z pozície moci, bez odborných kompetencií či reflexie. Navyše, oficiálne komunikačné kanály ministerstva sa zneužívajú na šírenie zavádzajúcich, diskriminačných, homofóbnych a transfóbnych obsahov, čo je nielen za hranicou profesionálnej i ľudskej etiky, ale potenciálne tiež zákona.“

Martina Šimkovičová Čítajte viac Ministerka Šimkovičová: Niekto mal zvrátenú chuť obrať slovenskú kultúru o 300-tisíc eur

Predkladatelia výzvy kritizujú zámer zlúčiť Fond na podporu umenia, Audiovizuálny fond a Fond na podporu kultúry národnostných menšín, protestujú tiež proti zlúčeniu Kunsthalle Bratislava so Slovenskou národnou galériou a proti rozdeleniu RTVS na dve samostatné inštitúcie.

„Protestujeme proti navrhovaným legislatívnym zmenám, ktoré by umožnili menovať štatutárov a štatutárky zriaďovaných inštitúcií v gescii MK SR, ale aj ostatných verejných kultúrnych inštitúcií bez verejného vypočutia a bez výberového konania s účasťou odbornej komisie,“ argumentujú ďalej predkladatelia petície, ktorí zároveň odmietajú cenzúru programu inštitúcií zriaďovaných MK SR.

V čase písania článku petíciu podpísalo vyše 31-tisíc ľudí.

Magda Vášáryová Čítajte viac Magda Vášáryová: Nebudeme ticho! V reakcii na kroky ministerky kultúry slová nevyberá

Medzi signatármi je napríklad umelkyňa a vysokoškolská pedagogička Ilona Németh, rektorka VŠVU Bohunka Koklesová, bývalá ministerka kultúry Silvia Hroncová, bývalá politička a herečka Magda Vášáryová, bývalý riaditeľ Kunsthalle Bratislava Jen Kratochvil, šéfredaktor mesačníka Kapitál Tomáš Hučko, vydavateľ Koloman Kertész Bagala či spisovateľ Peter Šulej.

„Pani ministerka to berie na vedomie a rešpektuje ich názor. Sme v demokracii a každý má právo na svoj názor, aj na spisovanie petície,“ uviedol v stanovisku hovorca MK SR Pavol Čorba.

Obavy o nezávislosť

Tento rok zamietlo MK SR financovanie umeleckého a vzdelávacieho programu, ktoré pripravili interní a externí kurátori Kunsthalle. "Vzhľadom na to, že Kunsthalle Bratislava ako jediná štátom zriadená Kunsthalle v strednej Európe nevyužila svoju historickú šancu, a to jednak z hľadiska svojej programovej náplne, očakávaní verejnosti a tiež z hľadiska efektivity hospodárenia, rozhodli sme sa organizáciu presunúť pod Slovenskú národnú galériu,“ uviedol hovorca ministerstva kultúry Pavol Čorba.

Kunsthalle - SK Parking Čítajte viac Šimkovičová úraduje a stopla financie, riaditeľ Kunsthalle abdikoval

Dodal, že rezort kultúry plne podporí všetky kroky SNG k začleneniu Kunsthalle do jej štruktúr. Vo svojom príspevku na sociálnej sieti predstavitelia Kunsthalle uviedli, že ich doterajší riaditeľ Jen Kratochvil rezignoval na svoj post. Vo funkcii ho dočasne nahradila ekonomická riaditeľka Denisa Zlatá. Ministerstvo kultúry však uviedlo, že Kratochvil sám požiadal ministerku Martinu Šimkovičovú o uvoľnenie z funkcie k 15. januáru, aby sa mohol viac venovať kurátorskej a pedagogickej činnosti.

„Aktuálne kroky ministerstva kultúry sú z nášho pohľadu znepokojivé a máme dôvod sa obávať o nezávislosť a slobodu tejto národnej inštitúcie,“ uviedli predstavitelia Kunsthalle vo svojom príspevku na sociálnej sieti. Dodávajú, že akademici, umelci, pedagógovia, kurátori a kultúrni pracovníci čelia obvineniam z toho, že propagujú hodnoty, ktoré "ohrozujú budúcnosť detí na Slovensku“.

Kontroverzná anketa

Ministerka Martina Šimkovičová je známa svojimi homofóbnymi názormi, ktoré sa začínajú odrážať aj na fungovaní ministerstva kultúry. To podľa jej slov nebude ďalej prispievať „LGBTI+ mimovládkam“. Na oficiálnom facebookovom profile ministerstva sa objavila kontroverzná anketa, ktorá má zistiť názor verejnosti na využitie verejných financií.

„Každý projekt, ktorý chce od štátu podporu, musí mať jasnú víziu, čo chce dať obyvateľom Slovenska, aký je jeho účel a prínos pre celú spoločnosť. Stopka pre projekty LGBTI+ komunity vybičovala emócie a spustila vlnu negatívnych reakcií. Demokracia je charakteristická rovnosťou šancí, preto chceme dať priestor verejnosti vyjadriť svoj názor na prerozdelenie financií z rezortu kultúry.“

Ľuďom dáva na výber dve možnosti. Prvou je podpora projektov obnovy kultúrnych pamiatok, zachovania kultúrneho dedičstva a umeleckej obce. V druhej uvádza podporu LGBTI+ akcií, ktoré ministerstvo opisuje dehonestujúcimi a nepravdivými výrokmi: „maloleté deti sa (tam) majú učiť ako sa predvádzať na sexuálnej šou“, na dúhových PRIDE-och sa zasa „polonahí ľudia predvádzajú na námestiach“.

šimkovičová Čítajte viac Ministerka Šimkovičová rozpútava vášne: Pýta sa, čo je viac kultúrne, podpora LGBTI+ alebo obnova pamiatok?

Anketa vyvolala prevažne pobúrené reakcie, ľudia v komentároch ministerke Šimkovičovej vyčítajú nekompetentnosť riadiť rezort a nenávistnú rétoriku, ktorá škodí slovenskej kultúre.

„Tak napríklad my ako združenie, ktoré sa venuje záchrane pamiatok, nestojíme o vašu podporu a vyjadrujeme ju LGBTI+ akciám,“ reagovali na anketu predstavitelia organizácie Čierne diery.

„Som za vyvodenie osobnej zodpovednosti a okamžitý koniec Martiny Šimkovičovej na poste Ministerky kultúry,“ píše sa v ďalšom komentári, ktorý si vyslúžil vyše 2-tisíc lajkov.

Ak by sa však ministerstvo kultúry rozhodlo riadiť výsledkami ankety, znamenalo by to pre LGBTI+ organizácie svetlú budúcnosť. Drvivá väčšina komentujúcich im totiž vyjadrila podporu. Ministerstvo však príspevok zmazalo.

Na Šimkovičovej vyhlásenia reagovala aj organizácia Saplinq, ktorá sa venuje ochrane práv LGBTI+ ľudí. Prevádzkuje komunitné a poradenské centrum Prizma, organizuje festival PRIDE Košice a kampaň Dúhová stužka. „Organizácia Saplinq sa rázne ohradzuje voči slovám ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej, ktorá vo svojom stanovisku zosmiešňovala a zľahčovala vzdelávacie a kultúrne aktivity Saplinq. Ministerka vo svojom stanovisku tiež naznačila, že zastaví podporu akýmkoľvek LGBTI+ projektom, čo Saplinq vidí ako pokus o cenzúru a zakázanú diskrimináciu.“

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra #petícia #MK SR #Martina Šimkovičová #Kunsthalle #LGBTI+