Magda Vášáryová: Nebudeme ticho! V reakcii na kroky ministerky kultúry slová nevyberá

Pod petíciu za odstúpenie ministerky kultúry Šimkovičovej sa podpísala aj známa herečka. Aké sú jej výhrady? Kultúra je sloboda, rozmanitosť, tolerancia a tvorivosť. Ministerka tieto princípy popiera, hovorí kultúrna manažérka Darina Kárová. Pribúdajú podpisy pod petíciou aj reakcie ľudí z kultúrnej obce.

18.01.2024 13:09 , aktualizované: 16:56
Magda Vášáryová Foto: ,
Magda Vášáryová na snímke z roku 2019.
debata (148)

„Musím protestovať proti krokom a celej ideológii pani ministerky Šimkovičovej. Takáto nekompetentná a, poviem rovno, hlúpa osoba nemá čo riadiť Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky!,“ vyhlásila rozhorčene Magda Vášáryová.

Slovenská národná strana podľa jej slov už v roku 1994 zničila ministerstvo školstva a teraz sa snaží zničiť slovenskú kultúru. „Slovenská kultúra prežije aj bez nich, ale títo nekompetentní a hrubí ľudia, neonáckovia, obsadili ako smetný kôš tejto koalície ministerstvo kultúry a ich kroky môžu slovenskú kultúru veľmi poškodiť,“ hovorí.

šimkovičová Čítajte viac Kultúrna obec odmieta kroky ministerstva. V petícii žiada odvolanie Šimkovičovej

Vášáryová ďalej dodáva, že nástupcovia si na stole našli perfektnú analýzu a pripravené návrhy zákonov, ktoré zanechala predchádzajúca ministerka Silvia Hroncová. „Stačilo, aby si to aspoň prečítali, ale oni nevedia nič, chcú len ovládnuť nezávislé fondy, odvolávajú ľudí a nemajú za nich primeranú náhradu, ničia aj to, čo doteraz v kultúre riadenej štátom fungovalo. Myslia si, že vlastnia slovenskú kultúru, a proti tomu sa treba rázne ohradiť,“ vyhlásila.

Súčasnú situáciu v rezorte komentuje slovami: "Chcú sa vrátiť do 19. storočia, vláda chce urobiť zo Slovenska skanzen, ale Slovensko je v Európskej únii a musí v nej zostať. Vybojovali sme to s mečiarizmom v roku 1998, ozývame sa aj teraz, aby sme ukázali, že takto nie! Budeme protestovať a ja tiež dnes večer pôjdem na protest. Pán Fico chce predovšetkým chrániť seba a svojich ľudí pred spravodlivosťou a z rezortu kultúry si spravil odpadkový kôš, bol komunistom, potom veľkým Európanom a teraz nacionalistom – takýto „tyjátr“ neberiem. Zmena v demokracii môže nastať pri voľbách, ale to neznamená, že budeme ticho!, vyhlásila Magda Vášáryová.

Richard Stanke, člen Činohry SND

Herec Richard Stanke. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Richard Stanke Herec Richard Stanke.

Pani ministerka je nekompetentná, nemá o svojom rezorte ani šajnu a namiesto toho šíri nenávisť. Dôvody na jej odvolanie sú presne a výstižne zhrnuté v petícii na jej odvolanie. Keď si ľudia prečítajú všetky argumenty, ktoré hovoria za jej odstúpenie z funkcie ministerky, uvidia, že sú jasné a podľa mňa nepriestrelné. Všetky jej kroky sa hromadili, až pohár pretiekol – ide tu o mocenské ovládnutie slovenskej kultúry a diktovanie, čo je a čo nie je správna kultúra.

Darina Kárová, kultúrna manažérka: Kultúra je sloboda, rozmanitosť, tolerancia a tvorivosť. Ministerka tieto princípy popiera

Darina Kárová, kultúrna manažérka. Foto: Robert Hüttner
Darina Kárová Darina Kárová, kultúrna manažérka.

Petíciu za odvolanie ministerky kultúry Šimkovičovej podpísala a jej časť pomáhala zostaviť Darina Kárová, kultúrna manažérka, predsedníčka OF Zachráňme kultúru. teší ju, že petíciu podpísalo do tejto chvíle viac ako 36 tisíc ľudí, od Bratislavy až po Sninu a ich počet stále stúpa. Okolnosti vzniku petície vysvetľuje takto:

"V texte petície je najpodstatnejšie, že všetky zmeny, ktoré sa v rezorte pripravujú, smerujú k mocenskému ovládnutiu kultúry a zvýšeniu vplyvu ministerstva na kultúrne organizácie. Pozor, nejde len o vplyv na kultúrne organizácie, ktoré sú zriaďované ministerstvom, ale o vplyv na všetky kultúrne organizácie, mestské, krajské. Teraz to vidno v návrhu zákona o múzeách a galériách a usudzujem, že to bude smerovať aj do ďalších oblastí kultúry. Novela má zrušiť päťročné funkčné obdobie štatutárov, bude ich možné odvolať kedykoľvek bez udania dôvodu a noví majú byť menovaní bez verejného vypočutia uchádzačov. Namiesto nového Fondu na podporu kultúrneho dedičstva sa tri existujúce verejnoprávne fondy majú zlúčiť do jedného, ktorý ich pohltí a určite nebude mať verejnoprávny charakter, budú v ňom platiť iné pravidlá, iné komisie a iné rady. Smeruje to k centralizácii, len v RTVS sa bude rozdeľovať. Takéto kľúčové organizačné zmeny spôsobia zmeny vedenia kultúrnych inštitúcií, zmeny ich činnosti, zmeny obsahu kultúry. Najviac na to doplatí nezávislá kulúra, ktorá je odkázaná na verejné zdroje. Kultúra, umenie a kreatívny priemysel sú založené na slobode, rozmanitosti, tolerancii a kreativite, ministerka svojimi aktivitami ide proti všetkým týmto zásadám.

Ako „čerešnička na torte“ sú jej homofóbne vyjadrenia, ktoré hraničia so šírením nenávisti voči istej skupine obyvateľov. Teraz je to sexuálna menšina, ale nemusí trvať dlho a bude to iná skupina alebo iný jav, na ktorý bude verejne útočiť a verejne ho hanobiť. Za pomerne krátky čas sa nakopilo toľko dôkazov, že ministerka kultúry je nielen nekompetentná, ale riadi ministerstvo autokraticky a je len otázkou času, kým sa prejaví v celej straníckej doktríne. Už teraz sa vytvára animozita voči umelcom ako takým, voči LGBTI+, voči tým, ktorí nie sú slovenskí. Môžeme očakávať, že niektoré umelecké prejavy budú vyhlásené za nevhodné a aj podpora bude tomu úmerná. Sú tu aj nebezpečné zahraničnopolitické tendencie, niektoré kultúrne styky so zahraničím sa vyhlásia za žiaduce a iné za nežiaduce. Hrať na túto strunu je neprípustné! Môžeme sa dostať do medzinárodnej izolácie a potom nám už nikto nepomôže.

Ovládnuť kultúru znamená ovládnuť myslenie ľudí a ovládnuť celý štát. Je to veľmi nebezpečné, sú to signály, ktoré poznáme z histórie, takto sa to začínalo a ako strašne to dopadlo v celej Európe aj vo svete.

Koloman Kertész Bagala, vydavateľ slovenskej literatúry: Sú to ukážkoví diletanti

Koloman Kertész Bagala, vydavateľ pôvodnej tvorby Foto: Marek Velček
Koloman Kertész Bagala Koloman Kertész Bagala, vydavateľ pôvodnej tvorby

Ešte sa nestalo, že na ministerské posty sa dostalo toľko nekompetentných ľudí ako v súčasnej vláde. Nuž a v prípade dvoch nominantov za SNS sú to ukážkoví diletanti, ktorí vo svojich rezortoch nikdy nepracovali – a tak sa aj správajú. Zatiaľ sú iba na smiech, ale treba zdvihnúť hlas a usvedčiť ich z neodbornosti, kým nezačnú páchať nenapraviteľné zlo.

© Autorské práva vyhradené

148 debata chyba
Viac na túto tému: #Magda Vášáryová #kultúrna politika