Prečo sú slovensko-kórejské vzťahy ako bicykel? Kto zažiaril viac - SĽUK alebo kórejský súbor Molgae?

Na oslavu 30 rokov dobrých slovensko-kórejských vzťahov sa v Divadle P. O. Hviezdoslava konal večer s vystúpením SĽUK-u a kórejského súboru Molgae. Obe krajiny ukázali vynikajúce vystúpenia

01.07.2023 15:00
Kórea, Molgae Foto: ,
vystúpenie kórejského súboru Molgae
debata

Kultúrny večer na pripomenutie dobrých vzájomných vzťahov Slovenska a Kórey sa začal vystúpením veľvyslanca Kórejskej republiky Byeongdo Lee. Ten odprezentoval logo, ktoré k 30 rokom spolupráce pripravili – vraj pripomína bicykel, ktorý nikdy nejde dozadu, len dopredu, rovnako ako slovensko-kórejské vzťahy.

Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský pripomenul, že na Slovensku pôsobí vyše sto kórejských firiem a verí, že spolupráca pôjde naozaj ako bicykel len dopredu.

Logo, ktoré pripomína 30 rokov dobrých... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Kórea, logo Logo, ktoré pripomína 30 rokov dobrých slovensko-kórejských vzťahov, má tvar štylizovaného bicykla - aj ten ide len dopredu, nikdy nie dozadu, ako slovensko-kórejské vzťahy.

Nasledovali vystúpenia nášho súboru SĽUK s programom Slovensko, ktorý je zložený z ukážok ľudových tancov a piesní z rôznych regiónov Slovenska. SĽUK predviedol dievčenský tanec Liptáčky, chlapské vystúpenie s názvom Zbujnici v žinčici, tanečnú bitku mladíkov zo Zemplína a huculov z Ukrajiny, potom zazneli rytmy cimbalu a slovenskú časť uzavrela Vyhadzovaná z Myjavska.

SĽUK a jeho program Slovensko

Pozrite si ukážky z programu Slovensko SĽUK

Fotogaléria
SĽUK a Liptáčky  z programu Slovensko
SĽUK a Zbujnici v žinčici z programu Slovensko
+4SĽUK a jeho vystúpenie nazvané Slovensko

Slovenské tance a piesne sa striedali s vystúpením vynikajúceho kórejského súboru Molgae na čele s Lee Young Kwangom. Hostia si vypočuli samulnori – žáner kórejskej perkusnej hudby, kde obdivovali hru na štyri tradičné kórejské hudobné nástroje – malý gong kkwaenggwari, veľký gong jing, bubon v tvare presýpacích hodín zvaný janggu a bubon zvaný buk.

Fascinujúce vystúpenie kórejského súboru Molgae

Fascinujúce choreografie kórejského súboru Molgae

Fotogaléria
vystúpenie bubeníkov z kórejského súboru Molgae
vystúpenie kórejského súboru Molgae
+9vystúpenie kórejského súboru Molgae

Vrcholom večera bolo 15-minútové predvedenie Pangut – perkusnej hudby a improvizovaných tanečných krokov. Účinkujúci mali na hlavách sangmo, tradičný kórejský klobúk s dlhou stuhou, ktorá vytvárala fascinujúce obrazce a pohyby počas ich rytmického tanca.

Všetko môžete vidieť na videu:

SĽUK vs. kórejský súbor Molgae
Video
Porovnajte si dve odlišné kultúry a dve vynikajúce vystúpenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hudba #tanec #SĽUK #DPOH #Molgae