Bol vynikajúci spevák aj priateľský človek. Na Dušana Grúňa spomína Marcela Laiferová

Na zosnulého speváka spomína kolegyňa Marcela Laiferová, generačná súputnička a priateľka rodiny. "Dušan bol vynikajúci spevák, vedel zaspievať rôzne štýly. Spievať pop music nie je veľké umenie, ale on ovládal aj džez aj muzikál, bol všestranne talentovaný," spomína speváčka Marcela Laiferová.

22.04.2024 14:34
Dušan Grúň MArcela Laiferová Jana Kocianová Foto: ,
Marcela Laiferová, Dušan Grúň a Jana Kociánová počas natáčania televízneho Silvestra 2005.
debata

Mnohí spievajú podľa jej slov iba noty – jednou silou hlasu, on si všímal si texty a nechal sa nimi viesť. Chápal, že pieseň nesie text spolu s melódiou.

Dušan Grúň - bývanie Čítajte viac Šlágre Dušana Grúňa zľudoveli. Svoje publikum mal do konca života

Spoznali sa v 60. rokoch a veľmi často spolu koncertovali či natáčali v televízii. „Bol veľmi kamarátsky, každý ho mal rád. V jeho spoločnosti sa všetci dobre cítili: Poznal nekonečné množstvo vtipov a interpretoval ich veľmi milo. Aj keď už bol veľmi chorý, stále chcel spievať, tešil sa na každý koncert, bol ochotý cestovať naň vlakom aj veľmi ďaleko. Z našej generácie sme všetci boli pre hudbu zapálení. Je to nádherná práca, keď robíte s ľuďmi, aj on ju miloval. Boli sme silná generácia a priala by som tým mladším, aby aj oni vydržali na scéne tak dlho ako my, 50 – 60 rokov,“ hovorí Marcela Laiferová.

Zomrel spevák Dušan Grúň

Pripomeňte si zosnulého speváka na fotografiách.

Fotogaléria
Dušan Grúň na archívnej snímke.
Dušan Grúň na archívnej snímke.
+3Dušan Grúň s manželkou Máriou na archívnej...
Spomína na mnohé pekné zážitky, keď spolu koncertovali alebo vystupovali v televízii, mali veľa príležitostí, dnes sa mladší hudobníci pred kameru len tak ľahko nedostanú. Dušan Grúň vždy prišiel pripravený, rozospievaný, ako profesionál nič nepodcenil. „Interpretovali sme pesničky, ktoré mali ľudia radi a bolo ich veľa. V hudbe bola veľká konkurencia spevákov a všetci sme sa museli snažiť. Žili sme pritom v priateľských vzťahoch, schádzali sme sa na športovom dni alebo varili. Ako mladé dievčatá sme piekli koláče s Janou Hubinskou, s Evou Kostolányiovou sme si spolu grilovali kuratá. Žili sme spolu veľmi pekne, mám na to nádherné spomienky,“. dodáva známa speváčka.
Marcela Laiferová a Dušan Grúň v duete Na Salaši (1974)

Dušan Grúň mal pre svoje publikum vždy čas, rád sa s divákmi porozprával aj odfotil. „Netváril sa, že je niečo viac ako ľudia, ktorí sa naňho dívajú a ľudia ho vnímali ako blízkeho človeka, mali ho veľmi radi. V tejto práci obstojíte, iba ak máte rád ľudí. Publikum si speváka glorifikuje, ale aj všetko vycíti. Ani spevák s dobrým hlasom si bez lásky k publiku popularitu neudrží,“ vyznáva sa speváčka a priateľka.

Dušan Grúň - bývanie Čítajte viac Dušan Grúň staval dom vlastnými rukami, pozrite sa naň

Dušan Grúň prežil celý život s jednou ženou. „Aj to o ňom veľa hovorí. Práve včera som s jeho manželkou telefonovala a keď sme sa dohodli, že každá zapálime zaňho sviečku a necháme ho odísť, aby sa netrápil, hoci je to bolestné. A ráno som sa dozvedela, že zomrel,“ spomína Marcela Laiferová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marcela Laiferová #Dušan Grúň