V SND nebolo hromadné prepúšťanie

Drastickými aj menej drastickými škrtmi sme znížili dlh, povedal generálny riaditeľ Slovenského národného divadla Marián Chudovský. Na tlačovej konferencii spomenul, že za sedem mesiacov svojho pôsobenia znížil 700-tisícovú "sekeru" na 17-tisíc eur ku koncu roka 2012.

01.03.2013 14:58
SR SND riaditeľ výberové konanie 2 kolo BAX... Foto: ,
Marián Chudovský
debata

Podarilo sa mu znížiť aj počet zamestnancov. „Nebolo to žiadne hromadné prepúšťanie, zrušili sme nadbytočné miesta a zlúčili sme niektoré funkcie. Keď som nastúpil, SND malo 927 zamestnancov, teraz je ich 900,“ povedal Marián Chudovský. „Sformoval som vedenie súborov SND, ktoré sa stali autonómnymi. Každý pracuje s vlastným rozpočtom. A hotový je už aj program na nasledujúcu už 94. sezónu 2013/2014,“ pokračoval generálny riaditeľ SND. Aj tieto kroky boli súčasťou projektu, ktorý prezentoval pri výberovom konaní v polovici minulého roku. Novinkou je inovované logo SND, ktoré sa odelo do národných farieb.

„Sezóna 2013/2014 bude sezónou veľkých titulov, ku ktorým patria dramatizácie románov Gustava Flauberta Madame Bovary, Charlotte Bröntteovej Jana Eyrová či Thomasa Manna Buddenbrookovci. Pokúšame sa z rôznych uhlov zobraziť tému rozpadu rodiny. Napríklad v Madame Bovaryovej je to neverná žena v nefungujúcej rodine. Budeme sa venovať znepokojujúcim spoločenským problémom, ktoré ostávajú nepomenované,“ povedal riaditeľ Činohry SND Roman Polák, ktorý vedie súbor od 1. januára. Spomenul, že táto sezóna ostáva nezmenená tak, ako ju naplánoval bývalý šéf činohry Emil Horváth.

V programe vyhradil miesto aj pre pôvodnú tvorbu. Autorom znepokojujúcej občiansky angažovanej hry Karpatský thriller je Eugen Gindl. Príbeh novinárky v strednom veku, ktorej sa dostane do rúk materiál, svedčiaci o rozsiahlej korupcii na najvyšších miestach, napísal renomovaný publicista a scenárista pre Činohru SND.

„Chceli by sme v nasledujúcej sezóne uviesť viac premiér,“ povedal riaditeľ Opery SND Friedrich Haider. V päťke pripravovaných predstavení je aj Verdiho Rigoletto. S režisérom Martinom Schüllerom ho chceme naštudovať tak, aby pritiahol aj mladé publikum. „Aby pätnásť-, šestnásťročný mládenec nepovedal, že predstavenie je pre jeho babičku,“ povedal Haider. V sezóne, ktorú otvorí Suchoňov Svätopluk, bude mať svetovú premiéru opera Dorian Gray. Na motívy slávneho Wildeovho románu podľa libreta Kate Pullingerovej ju na objednávku SND skomponovala Ľubica Čekovská. V programe je aj Bohéma v naštudovaní režiséra Petra Konvitschného. Mozartovu La clemenza di Tito uvedie Opera SND vôbec po prvý raz. Šéf opery pripustil, že nie je veľmi spokojný s návštevnosťou operných predstavení a robí kroky, aby pritiahol aj mladé publikum. Snaží sa hľadať nové talenty medzi dirigentmi aj sólistami.

Z pätnástich premiér nasledujúcej sezóny pripraví dva Balet SND. Bude to Čajkovského Luskáčik a Sen noci svätojánskej v choreografii a réžii Youriho Vámosa. Komický balet potom uvedie aj na shakespearovskom festivale v Ríme.

debata chyba