Dante: Tabu neexistuje. Niektoré témy však neodporúčam

Svoje prvé komediálne vystúpenie usporiadal, keď mal sedem rokov. Tridsaťdeväťročný Američan Jay Dante Rusciolelli, známy ako Dante, patrí k novej vlne stand-up komikov. Obchádza kluby v celých Spojených štátoch a ako jeden z mála belochov dokázal zaujať aj v čisto černošských kluboch. Je dokonca víťazom Black Entertainment Television Comedy Awards, ocenenia pre najlepšieho čierneho komika. "Kým sa na mňa nahneváte, chcem len povedať, že mám rovnaký problém s pokožkou ako Michael Jackson," povedal, keď pred niekoľkými rokmi cenu prijímal.

24.01.2010 11:00
Dante
Dante
debata

Musí byť stand-up komik šoumenom a mať prirodzený zmysel pre humor, alebo sa dá všetko naučiť?
Určite musí mať niečo vrodené. Ak má základ, dá sa na ňom dobre stavať. Existujú rôzne malé triky a spôsoby, ako si písať texty, ktoré pomáhajú posúvať sa vpred.

Nakoľko je výstup o improvizácii?
Improvizácia je veľmi dôležitá, a to nielen pri zmene témy, ak diváci nereagujú podľa predstáv. Stand-up je predstavenie pred živým publikom a vždy hrozí, že sa zomelie niečo nečakané, čomu sa treba prispôsobiť. Napríklad, že sa v dave objaví nejaký provokatér.

Tí sú najmä v amerických kluboch veľmi častým zjavom. Pripravujete sa na nich?
Určite áno. Sám seba vnímam ako ostreľovača. Keď si na mňa chce niekto vybehnúť, musí byť pripravený na paľbu mojich slov. Niektorí ľudia ani nechcú provokovať, ale sú príliš hluční. V tomto prípade na nich nechcem byť zlý, ale potrebujem ich nejako utíšiť. Vtedy mám pripravené repliky ako – „Kde ťa učili šepkať? V helikoptére?“ alebo „Ty máš v zuboch repráky?“ Najviac ma však vyrušuje, keď si hostia vypýtajú účet. Nedávajú pozor, prehrabujú si vrecká, hľadajú peniaze. Neznášam to.

Kde čerpáte inšpiráciu pre vaše vystúpenia?
Väčšina vtipov je z každodenného života. Zapisujem si všetky príhody, ktoré sa mi stanú, a potom rozmýšľam, či ich viem použiť počas šou.

Existujú témy, ktoré sú aj pre komika tabu?
V Amerike takmer nejestvuje téma, ktorá by bola tabu. Niektoré však jednoducho nefungujú. Napríklad neodporúčam rozprávať vtipy o tučných ženách. Každá dáma v publiku si totiž bude myslieť, že rozprávate o nej. Aj tá najchudšia vás bude podozrievať, že si uťahujete práve z nej.

Na Slovensku je stand-up comedy relatívne novým žánrom. Kedy s ním začínajú ľudia za veľkou mlákou? Skúšajú to už aj deti?
Deti tento štýl humoru veľmi neberie, hoci ja nie som dobrým príkladom, pretože som svoje prvé vystúpenie predviedol už ako sedemročný. Odjakživa som vedel, že budem komikom. Vo všeobecnosti však len málo ľudí začína so stand-up comedy v detskom veku.

Dá sa jazdením po komediálnych kluboch v Amerike uživiť?
Stand-up comedy mi je živobytím od mojich dvadsiatich rokov.

Čo je na tejto práci najlepšie, čo najhoršie?
Perfektné je, že človek veľa cestuje a má mnoho priateľov v rôznych kútoch sveta. Moja priateľka Rebekah Kochanová, ktorá je tiež komička, cestuje so mnou, takže si to dokonca môžeme užívať vo dvojici. Najhoršie je to, že pre prácu niekedy dlho nevidím svoju dcéru Willow.

debata chyba