Divadelná klasika sa prihovára súčasníkom

Klasika ožije na javiskách troch slovenských divadiel. Vo štvrtok bude mať v bratislavskom Divadle Astorka Korzo '90 premiéru Platonov Antona Pavloviča Čechova. Hra, ktorú geniálny ruský dramatik napísal ako dvadsaťročný študent. Príbeh neodolateľného muža, ktorému podľahne každá žena, mal premiéru až takmer dvadsať rokov po smrti autora.

10.06.2010 15:54
Juraj Kemka ako Platonov a Čechovovej hre,... Foto:
Juraj Kemka ako Platonov a Čechovovej hre, ktorú dnes uvedie v premiére bratislavské Divadlo Astorka Korzo '90.
debata

„V listoch bratovi Čechov napísal, že hra je bez otcov. Jej hrdinovia, mladí ľudia, existujú bez príkladu zmysluplnosti života svojich otcov. Základná rovina, to sú pokusy vytvoriť erotizujúci mužsko-ženský vzťah. Tragikomický Platonov je akýsi Don Juan, ako negatívna postava má však v sebe poznanie vlastných chýb a prečinov. Všetci hrdinovia žijú na dlh, ako dnes žije celá Európa. Bankári sa už zlietajú, kto si čo ukradne, oni stále prežívajú svoje láskyplné nádeje a sklamania. Je to Titanic, ktorý sa potápa. Všetci sa tvária, čo všetko ešte musia vyriešiť a nechápu, že loď sa potápa,“ povedal režisér Roman Polák. Pokúsil sa viac-menej odstrániť ruský kolorit hry, aby výsledok pôsobil ako univerzálna hra o ľudských vzťahoch.

Postavu Platonova zveril Jurajovi Kemkovi. Na scéne Toma Cillera sa v kostýmoch Karoly Cermak-Šimákovej predstaví aj Szidi Tóbias, Marián Miezga, Rebeka Poláková, Peter Šimon, Lukáš Latinák, Anna Šišková aj Miroslav Noga.

Prešovské Divadlo Alexandra Duchnoviča uvedie v piatok dve divadelné miniatúry. Z Dostojevského románu Zločin a trest si vybral mladý ruský dramatik Daniil Gink jednu z postáv – Katarínu Ivanovnu. „Víta divákov ako pomyselných hostí na kare svojho manžela Semiona Zacharoviča Marmeladova. Vyrozpráva svoj príbeh, ako si predstavovala život a ako neveľmi šťastne dopadla. Predloha dáva veľký priestor pre herecký výkon Vladimíry Brehovej aj pre interpretáciu dnešného videnia osudu človeka v záľahe katastrof sveta,“ vysvetlil režisér Svetozár Sprušanský. Novinku uvedie prešovské Divadlo Alexandra Duchnoviča 26. júna v Štúdiu Slovenského národného divadla.

Druhá divadelná miniatúra O dvoch generáloch je hravou dramatizáciou satirickej poviedky Saltykova-Ščedrina. Vasil Rusiňak a Jozef Tkáčik hrajú dôchodcov, ktorých vyhodili z roboty a jedno ráno sa ocitli na pustom ostrove. Žijú súčasnosťou aj spomienkami. „Obe predstavenia spája téma slobody a miera toho, čo človek dokáže v sebe nájsť. Katarína Ivanovna oslovuje divákov, druhé predstavenie na konci s nimi priamo komunikuje“ dodal Sprušanský.

Palárikova veselohra Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch bude mať zajtra premiéru na scéne trnavského Divadla Jána Palárika. Príbeh ľúbostného štvoruholníka, ktorého trampoty zapríčiní zámena identity, režíruje Ján Sládeček.

„Súčasná politická situácia podčiarkla tému veselohry starej takmer sto päťdesiat rokov. Slovensko-maďarské "hrátky“, ktoré podáva v pozitívnom humanistickom tóne, sú dnes mimoriadne aktuálne. S istým zveličením by sa dalo povedať, že ide o veselohru s nádychom politického bulváru," vysvetlil režisér.

Predlohu klasického slovenského dramatika trochu skrátil, násilne ju však neaktualizuje. Autorom scény a kostýmov je Jaroslav Valek. „Krinolíny a pánske mestské obleky sú dobovo presné. S dobovým textom mali herci problémy, pretože má inú syntax ako súčasná slovenčina, ale museli sa ho jednoducho naučiť,“ dodal Ján Sládeček.

debata chyba