Istropolitana rozkrútila týždňový divadelný kolotoč

Šesť dní plných divadelných predstavení, diskusií a workshopov. Osemnásty ročník projektu Istropolitana, ktorý sa skončil 23. júla, dal bodku za tohtoročnou divadelnou sezónou.

25.06.2010 05:00
Azadova univerzita z Iránu získala za... Foto:
Azadova univerzita z Iránu získala za predstavenie Posledná večera cenu divákov.
debata

„Projekt ponúka to najlepšie, čo vzniklo za posledné dva roky na svetových divadelných vysokých školách. Ale nechceli sme byť len prehliadkou predstavení, ale festival. A ten je o tom, že prichádza k tvorivému dialógu a to pri samotnej prehliadke nebolo možné,“ povedala jedna z organizátoriek Zuzana Stranovská. Chod projektu, ktorý sa koná každý druhý rok, ležal na pleciach študentov Vysokej školy múzických umení.

Ponuka predstavení bola pestrá. Aj keď išlo o súťažnú prehliadku, študentské predstavenia sa usilovali vytvoriť dobrú atmosféru, inšpirovať sa navzájom a v niektorých prípadoch aj reagovať na aktuálne dianie. Práve to urobili študenti talianskej Divadelnej akadémie Sofie Amendolea s hrou Zlí ľudia v Guantánamo. Štyri ženy a štyria muži vykreslili skutočný príbeh plný fyzického, psychického a sexuálneho zneužívania väzňov v irackej väznici Abu Ghrajb. Hra poukázala na fakt, že i keď Spojené štáty o hrozných udalostiach vedeli, konať začali až po tlaku, ktorý na nich vytvorili médiá a verejnosť. Dej hovorí o troch mladých pakistanských väzňoch vo Veľkej Británii, ktorí odišli do Pakistanu osláviť svadbu jedného z nich. Zajala ich však americká armáda a skončili vo väzení ako odsúdení za terorizmus. Na slobodu sa dostali až po dvoch rokoch, keď sa dokázala ich nevina. Hodinové vystúpenie, v ktorom zohrala dôležitú úlohu rázna hudba a hra s osvetlením, vytvorilo naliehavý apel na svedomie divákov. Na záver vytvorili herci zo svojich tiel nápis WAR (vojna), načo nasledovala otázka WHY (prečo).

O tom, ktoré z predstavení najviac zaujalo, rozhodla päťčlenná odborná porota. V rámci súťažnej prehliadky sa o ocenenie usilovalo sedemnásť zahraničných škôl. Cenu za najlepší herecký výkon si podelili študenti Národnej akadémie divadelného umenia v Moskve za stvárnenie Gogoľovej Ženby. Cenu za pozoruhodný divadelný počin porota udelila predstaveniu Živá mŕtvola a jej režisérke Júlii Rázusovej z VŠMU. Svoj názor mohli vyjadriť aj návštevníci, ktorí rozhodli, že cenu diváka si preberie Azadova univerzita z Iránu za predstavenie Posledná večera. Grand Prix si odniesli študenti Štátnej akadémie divadelného umenia z Petrohradu za predstavenie Fando a Lis.

Jedným z obohatení programu boli aj tvorivé workshopy. Návštevníci si mohli zatancovať s kolumbijským lektorom alebo vyrobiť alternatívne hudobné nástroje spolu s hudobnou skupinou Vrbovskí víťazi. „Použili sme napríklad starý vysávač na výrobu gájd, vyrábali sme píšťalky z rôznych oceľových tyčí. Hudobný nástroj sa dá vyrobiť v podstate zo všetkého. Na všetkom sa dá hrať a všetci účastníci si to aj vyskúšali. Zadžemovali sme si aj na začiatok, aby sme zistili, čo tie nástroje robia. Na konci si všetci spolu vyskúšali, ako im to ladí dokopy,“ opísala workshop študentka divadelného manažmentu Jana Oslancová. Ďalšou z noviniek tohto ročníka boli aj diskusie o predstaveniach s ich tvorcami a študentmi divadelnej kritiky.

debata chyba