Mitanov Koniec hry dostal divadelnú podobu

Manželku prominentného televízneho režiséra nájdu mŕtvu. Kto je vrahom? O pátraní po vinníkovi beštiálnej vraždy, ale aj o najrozmanitejších podobách vzťahu medzi mužom a ženou rozpráva Dušan Mitana v románe Koniec hry. Dramatizáciu literárnej predlohy kultového spisovateľa uvedie v piatok v premiére nitrianske Divadlo Andreja Bagara.

11.11.2010 12:00
Milan Ondrík ako Peter Slávik a Daniela... Foto:
Milan Ondrík ako Peter Slávik a Daniela Kuffelová ako Helena Barlová v inscenácii Koniec hry.
debata

„Mitanov Koniec hry nie je iba zločin a trest v normalizačnom období. Hra je aj o pokuse ospravedlniť zločin, ospravedlniť hriech a to je téma, ktorá je veľmi súčasná. Koľko zločincov v bielych golieroch má pocit, že oni si môžu dovoliť všetko,“ povedal režisér Roman Polák. Spolu s Mitanom a dramaturgom Danielom Majlingom je podpísaný pod dramatizáciou románu.

Príbeh sa odohráva v osemdesiatych rokoch. Hlavný hrdina Peter Slávik – v podaní Milana Ondríka – je presvedčený, že jeho poslaním je umelecká tvorba. Žije medzi ženami, matkou, manželkou a bývalou láskou. Vášeň z neho urobí vraha. „Je to veľmi zaujímavá, zvláštna a potrebná téma. Koniec hry je hra o morálke a o tom, či môžeme žiť bez pokánia a bez trestu,“ dodal Roman Polák.

Ženy, ktoré obklopujú hlavného hrdinu, stvárnia Daniela Kuffelová, Eva Pavlíková a Kristína Turjanová. Autorom scény je Pavel Borák, kostýmy navrhol Peter Čanecký.

Provokatívna a štipľavá je čierna komédia Sexuálna perverzita v Chicagu. Zajtra bude mať premiéru v žilinskom Mestskom divadle. David Mamet, jeden z najrenomova­nejších súčasných amerických dramatikov, v komédii rozohral príbeh sériového zvodcu Bernieho a jeho nesmelého kamaráta Dannyho. Neujde im jediná príležitosť zbaliť nejakú babu. Raz natrafia na Deborah a Joan. Medzi Dannym a Deborah to začne iskriť, ich vzťah však nedostane šancu na prežitie.

„Na hre Davida Mameta je úžasné to, že má veľa styčných bodov v živote postáv a v živote reálnych ľudí. Je tam dotyk najintímnejších chvíľ v duši človeka pri hľadaní lásky, šťastia alebo pokuse prestať byť sám a niekoho si nájsť. Tieto okamihy sú v hre zachytené veľmi nenápadne a zároveň veľmi pravdivo. V tom by sa mohla stretnúť hra so skúsenosťou divákov,“ povedal režisér Ján Štrbák.

Pokúsil sa nájsť životnú filozofiu. Cestu, ktorú má každý človek hlboko a intímne v sebe. Zvodcu hrá Boris Zachar, nesmelého zaľúbenca Ján Dobrík, jeho partnerku Iveta Pagáčová a jej priateľku Kristína Sihelská. Scénu aj kostýmy navrhol Peter Čanecký. „Divák sa môže ako kľúčovou dierkou pozerať na príbeh,“ dodal režisér.

debata chyba