Láskavá hudba pre detské uši? Kominárik

Kominárik rozpráva príbeh malého Sama, ktorý sa ocitne v moci brutálneho starého kominára a jeho hlúpeho syna. Hrdinovia však namiesto rozprávania spievajú. Kominárik je totiž opera, ktorú skomponoval svetoznámy anglický skladateľ Benjamin Britten pre deti. Aby malým poslucháčom otvoril sféry hudby v najrozmanitejších podobách.

26.11.2010 16:00
Opera Benjamina Brittena Kominárik bude mať v... Foto:
Opera Benjamina Brittena Kominárik bude mať v sobotu premiéru v Slovenskom národnom divadle.
debata

„Je to dobrodružný príbeh na spôsob Olivera Twista. Čerpá z koreňov anglickej dobrodružnej literatúry 19. storočia. Ide o záchranu malého chlapca. Brittenova hudba je veľmi komunikatívna, nazval by som ju láskavou hudbou pre detské uši,“ povedal režisér Ján Uličiansky.

Malí diváci spoznajú, aká úzkosť prepadne človeka v tmavom komíne. Aj ako dlho sa treba umývať, kým sa z čierneho strašidla zase stane človek. Komorný príbeh o tom, ako nad zlobou a strachom možno zvíťaziť šikovnosťou a vtipom, sa odohráva na veľkej scéne. Autorkou dynamickej scénografie je Lucia Šedivá, atraktívne kostýmy navrhla Ľudmila Várossová. Keďže detské hlasy nie sú disponované pre veľký operný dom, použil režisér mikroporty ako v muzikáli.

„Snažili sme sa urobiť príbeh z 19. storočia o osude anglických chlapcov, ktorý Benjamin Britten urobil ako operu v 20. storočí tak, aby bol aj v 21. storočí atraktívny a komunikatívny pre deti,“ dodal Ján Uličiansky.

debata chyba