Stand-up comedy je zatiaľ na Slovensku v plienkach

Umenie rozprávať vtipy a zábavné historky nie je len krčmovou disciplínou. Vo svete už mikrofón v takzvaných stand-up comedy šou stvoril nejednu hviezdu. No slovný humor nie je ľuďom cudzí ani v našich zemepisných šírkach. Do českej kultúry sa úspešne infiltroval najmä vďaka šou Na Stojáka, ktorú každý štvrtok vysiela HBO. Teraz sa pokúša stand-up získať svojich fanúšikov aj na Slovensku v pravidelných šou naOSTRO.

06.03.2011 15:00
Na zatiaľ poslednej šou naOSTRO v divadle... Foto:
Na zatiaľ poslednej šou naOSTRO v divadle Meteorit bol exkluzívným hosťom Čech - Daniel Čech.
debata

História stand-up comedy siaha až kamsi do 19. storočia. Medzi prvých zabávačov, ktorí obvykle vystupovali v putovných kabaretoch, patril napríklad aj „seriózny pán“ z učebníc literatúry Mark Twain. Podstatou stand-up-u je odvážny sólista, ktorý pri použití jednoduchých rekvizít, ale aj bez nich, bojuje o smiech svojho publika. Samozrejme, že je to občas trápne. Keď sa však chémia medzi publikom a vystupujúcim zázračne správne namieša, je to zážitok, ktorý je veľmi ťažké s niečím porovnať. Je to totiž priamy kontakt s ľudským humorom. Vrelé reakcie publika často nabudia komika k ešte lepším výkonom či k nečakanej improvizácii.

Na Slovensku sa stand-up comedy ešte len rozbieha. Pravidelné vystúpenia v bratislavskom divadle Meteorit preto vždy poctí svojou účasťou niektorý z ostrieľanejších českých komikov, ktorých môžu diváci poznať aj z HBO. Naposledy, teda 2. marca, túto úlohu zastal Daniel Čech, ktorý nie je žiadny začiatočník a už vôbec nie amatér. Účinkuje v reklamách, niekoľkokrát moderoval a sem-tam sa objaví aj v nejakom filme, napríklad ako čašník v Posledných prázdninách s Gerardom Depardieuom a Queen Latifah. Stand-up-u sa venuje päť rokov a pre HBO vytvoril už vyše 40 výstupov.

I keď Čecha zatiaľ slovenskí kolegovia ako Katka Prevendarčíková, Liana či Prievan z Vranova, ktorý predviedol najmä svoju pantomimickú zdatnosť, ešte nedobehli, nejaké skúsenosti už majú. No predovšetkým vlastnia veľa pozitívneho exhibicionizmu. Žáner ako taký nepochybne má potenciál aj na Slovensku. Na to, aby sa tu plnili veľké sály tak ako v Prahe, je však, samozrejme, potrebné aj ochotné a početné publikum.

V Meteorite má stand-up priestor každú stredu od 19. hodiny. V kaviarni Scherz na Palisádach okrem klasickej šou ponúkajú aj jej anglickú verziu English STAND UP comedy. O čosi podobného charakteru sa pokúša aj Ján Gordulič a jeho Silné reči v bratislavskom Nu Spirite. Príležitostne sa podobné akcie objavujú aj v kultúrnych kalendároch iných slovenských miest.

Okrem anglofónneho sveta, kde má stand-up silnú pozíciu a hviezdnych aktérov, má tradíciu aj v Mexiku, Belgicku, vo Švajčiarsku, či dokonca v Indii, kde podobný model poznajú už od staroveku. V posledných rokoch pomaly zapúšťa korene aj v Poľsku, Estónsku, či dokonca na Singapure a na Filipínach. Či sa „chytí“ aj na Slovensku, ukáže čas.

debata chyba