Všetci chcú mať čisté ruky, ale nemajú

Do schudobneného mestečka Güllen prichádza bohatá stará dáma. Od jej návštevy si všetci sľubujú veľké peniaze. Netušia, že prišla pomstiť dávnu krivdu. Postavičky znudeného panoptika ožívajú ponukou, ktorú by mali podľa všetkých zákonov odmietnuť. Tak sa začína Dürrenmattova tragikomédia Návšteva starej dámy. Premiéra v Zürichu v januári 1956 vyniesla autorovi svetový úspech aj finančnú nezávislosť. V piatok 19.apríla ju v premiére uvedie prešovské Divadlo Jonáša Záborského.

19.04.2013 14:30
Navsteva starej damy DJZ Foto:
Kveta Stražanová (Claire) a Jožo Stražan (Ill) v inscenácii Návšteva starej dámy v prešovskom DJZ.
debata

„Je to veľmi aktuálny titul. A hlavne čím som starší, mám asi väčšie problémy žiť na tejto planéte a potrebujem sa vyrovnať so svojimi stratenými ideálmi. Dürrenmattova Návšteva starej dámy je na to absolútne predurčená. Poukazuje na to, akí sme zapredanci. Že chceme mať všetci čisté ruky, ale aj tak ich čisté nemáme,“ povedal režisér Michal Náhlik.

Vidina miliardy, ktorú vynesie vražda, zahmlieva Güllenčanom mozgy. A keďže má svet dve strany mince – a obyvatelia mestečka sú zrkadlovým obrazom každého z nás – roztáča Dürrenmatt kolotoč groteskných a bizarných situácií, v ktorých je každý v mene všeobecného blaha schopný zapredať aj sám seba. Obyvatelia krachujúceho mestečka postupne menia šedočierne kostýmy za žiarivo žlté. Ich autorkou je Anita Szökeová, scénu navrhla Soňa Mrázová.

„Titul som mal v pozornosti už dávno, len som čakal, kým mi naň dozrejú herci – a to sa udialo. Máme výborných hercov, Kvetu a Joža Stražanovcov. A súbor je už postavený tak, že sme mohli s týmto titulom vyplávať,“ vyznal sa režisér.

Inscenáciu, oscilujúcu na hrane grotesky, sprevádza živá hudba Martina Husovského. „Zaspomínal som si na staré čiernobiele chaplinovky, kde sedel klavirista a sprevádzal ich hudobne. Presne taký nádych sme chceli dopriať aj našej inscenácii,“ dodal Michal Náhlik.

Parazit je názov inscenácie, ktorú taktiež v piatok 19.apríla v premiére uvedie nitrianske Divadlo Andreja Bagara. Pôvodnú komédiu Louisa-Benoita Picarda z roku 1797 prepracoval Friedrich Schiller na príbeh o vzostupe a páde šikovného karieristu s politickým akcentom. Na istom ministerstve pracujú traja úradníci: prefíkaný pokrytec Selicour, La Roche, snažiaci sa na nekalé praktiky upozorniť, a úprimný Firmin, milujúci ministrovu dcéru.

S čestnosťou a výnimočným talentom dnes ďaleko nezájdete. Klam vládne svetom a nespravodlivosť víťazí len a len v divadle, hovorí v závere minister Narbone. Inscenáciu aktuálnu aj dnes naštudoval Lukáš Brutovský.

debata chyba