Keď sa sen zmení na nočnú moru

Keď obsadia dom remeselníci, je zle. Oceňovaná dánska dramatička a scenáristka Line Knutzon o tom vie svoje. Vlastné skúsenosti a zážitky jej priateľov, ktorí sa pred pár rokmi bezhlavo pustili do nakupovania nehnuteľností a ich rekonštrukcie, ju inšpirovali k napísaniu hry Remeselníci. Vo svetovej premiére ju uviedlo Kráľovské divadlo v Kodani v roku 2009. Trnavské Divadlo Jána Palárika uvádza čiernu komédiu Remeselníci v slovenskej premiére.

04.05.2013 15:00
Remeselnici Foto:
Edita Borsová (Alica) a Tomáš Mosný (Manfred) v inscenácii Remeselníci, ktorá v slovenskej premiére uvádza trnavské Divadlo Jána Palárika.
debata

„Hra sa mi zapáčila, pretože je zo života. Každý, kto renovoval byt či dom, podobné situácie pozná,“ povedal režisér Viktor Kollár. Ústrední hrdinovia – Manfred a Alica – sú šťastní manželia. Slušne zarábajú, majú spoľahlivých priateľov, kontakty a dom. Alica snívajúca o dokonalom bývaní sa rozhodla pre rekonštrukciu. A tu sa začína problém. Partia remeselníkov, ktorej vysvetlila, ako si zmeny predstavuje, nepracuje tak, ako by si želala.

A tak sa termín ukončenia rekonštrukcie stále posúva. S ním sa zároveň posúva všetko v dome. Nielen schodisko a priečka nie sú tam, kde mali byť. Aj vzťah Alice a Manfreda sa začne posúvať mimo zabehaných koľají a zažíva prudké otrasy za zvukov vŕtačky. V časoch konjunktúry sa remeselníckym prácam na rekonštrukciách bytov a domov naozaj venoval hocikto. A v snahe rýchlo zarobiť nerobili remeselníci kvalitnú robotu.

Neschopnosť ľudí, ktorých si Alica najala, ju privádza do zúfalstva. Jej sen o rodinnom hniezdočku sa rozplýva, a tak vezme motorovú pílu, aby sa pomstila. „Mnoho Slovákov si možno v podobnej situácii povedalo – najradšej by som ich zabil. Hovoria, že o týždeň a o sedem dní znova – o týždeň. A potom človek zistí, že nič neurobili. A konkrétne naši remeselníci nás ešte aj trochu okrádajú, lebo stavajú aj inú stavbu,“ pokračoval režisér.

Remeselníci sú o chamtivosti, za ktorú každý skôr či neskôr zaplatí svoju daň. „Agresivita voči remeselníkom, ktorú vyvolá ich neporiadna robota, je v konečnom dôsledku neprimeraná. Je to hra o vytesňovaní ozajstných problémov. A to je téma aplikovateľná na čokoľvek v našom živote, s čím nie sme spokojní, na čo by sme najradšej zabudli, čo by sme najradšej odsunuli,“ vysvetlil Viktora Kollár.

„Jednoduchá čierna komédia vlastne nie je zase až taká smiešna, preto mi trošku pripomína Bunuela. Dejú sa v nej niektoré brutálne veci, ale dúfam, že ľudia sa budú baviť,“ dodal režisér. Text vtipnej, dynamickej a sviežej komédie preložil Milan Žitný. Scénu navrhol Ján Zavarský, autorkou kostýmov je Silvia Zubajová. Postavu Alice naštudovala Edita Borsová, úlohu Manfreda stvárňuje Tomáš Mosný.

debata chyba