Romea a Júliu uvedie baletný súbor SND v Ríme

S inscenáciou Prokofievovho Romea a Júlie odcestoval baletný súbor Slovenského národného divadla do Ríma. V Silvano Toti Globe Theatre uvedie od stredy 31. júla do soboty 3. augusta štyri predstavenia. Sólisti a zbor Baletu SND budú účinkovať po boku svetových baletných hviezd ako primabalerína londýnskej Covent Garden Alina Cojocaru či Federico Bonelli, obaja viacnásobní majitelia titulu Tanečník roka.

31.07.2013 07:00
Romeo a Julia SND Foto:
Abneta Toromani a Alessandro Macaria ako Romeo a Júlia v rovnomennom balete Sergeja Prokofjeva.
debata

Choreograf a režisér Massimo Moricone počítal s pozvaním do metropoly Talianska už v čase príprav premiéry Romea a Júlie na javisku Slovenského národného divadla. Aj preto situoval dej vášnivej a nenaplnenej lásky Rómea a Júlie do atmosféry, evokujúcej alžbetínske divadlo a nie do Verony. A tak aj kostýmy a scéna (Luca Dall' Alpi) budú v rímskom divadle Globe akoby súčasťou celého divadelného priestoru.

„Rozdiel je vo vizuálnej stránke, v scéne a kostýmoch. Choreografiu som v zásade nemenil, vlastne len som dodal niekoľko drobných zmien. Vždy, v každom divadle sa snažím prispôsobiť choreografiu pre konkrétnych tanečníkov, s ktorými spolupracujem. Doslova ju musím našiť na konkrétne telá,“ povedal Massimo Moricone, ktorý pripravoval balet Romeo a Júlia pred rokmi pre Northern Ballet Theatre a získal zaň množstvo ocenení. Pod mottom „smrť príde iba raz, láska je tu navždy“ inscenoval Romea a Juliu v Bratislave.

Záujem divákov aj umeleckej obce o festival, odohrávajúci sa pod rímskou oblohou, sa z roka na rok zvyšuje. Na programe je aj tento rok Shakespeare – Sen noci svätojánskej, Richard III,. Kráľ Lear a Romeo a Júlia v dramatickej aj baletnej podobe. Po prvý raz sa vo vernej replike londýnskeho Globe Theatre v Ríme predstaví baletné dielo. A to inscenácia choreografa a režiséra Massima Moriconeho, ktorú naštudoval s baletným súborom Slovenského národného divadla.

debata chyba
Viac na túto tému: #balet #SND #Rím #Rómeo a Júlia