Do košických bytov vtrhne umenie

Vychutnať si filmový trhák v pohodlí vlastnej obývačky - na tom dnes nie je nič zvláštne. Sedieť však vo dvojici len niekoľko desiatok centimetrov od živých umelcov, ktorí svoje predstavenie hrajú len pre vás? To znie ako science-fiction. A predsa je tento nevšedný zážitok celkom dostupný. Unikátny medzinárodný projekt X Apartments konečne prichádza aj na Slovensko. Medzi 26. a 29. septembrom sa z neho môžu tešiť Košičania.

15.09.2013 15:00
X aapartments Peaches Foto:
V rámci nemeckej verzie X Apartments na divákov súkromí berlínskeho bytu čakala aj svetoznáma kanadská speváčka Peaches.
debata

Projekt svetovej kvality

Známy nemecký režisér Matthias Lilienthal po prvý raz „znárodnil“ súkromné obývačky v prospech umenia v roku 2002. Ako riaditeľ divadelného festivalu Divadlo sveta (Theater der Welt) sa vtedy podujal uskutočniť experiment, pri ktorom by divácky zážitok, ale aj samotné prostredie, v ktorom sa bude odohrávať, získalo celkom novú podobu. Úspešný „pokus“ sa už v najbližších rokoch stal tradíciou – adaptovali ho postupne viaceré nemecké mestá a čoskoro sa rozbehol aj do svetových metropol. Po Johannesburgu, São Paule, Varšave, Istanbule či Bejrúte príde aj do Košíc, ktoré sú tento rok, nie náhodou, Európskym hlavným mestom kultúry.

X Apartments na Slovensko prináša Goetheho inštitút, ale aj sám Matthias Lilienthal, ktorý je tvorcom formátu a neraz priamo participuje aj na jeho regionálnych obdobách. Projekt sa v Košiciach pod vedením Občianskeho združenia Cinefil pripravuje už viac ako rok. „Začínali sme hľadaním oblastí Košíc, v ktorých by sa projekt mal realizovať. Jeho dôležitou pointou totiž je, aby predstavenia prispeli k novému zážitku z prebádavania mesta a jeho zaujímavých zákutí,“ vraví za organizátorov Juliana Sokolová. Z výberu napokon vyšli víťazne lokality Staré mesto a Šaca, nasledovalo vyberanie konkrétnych priestorov. Vyberali ich nemecké kurátorky Katrin Moll a Johanna Höhmann v spolupráci s dramaturgom a producentom Lukášom Berberichom. „Väčšina majiteľov bytov či iných priestorov, v ktorých sa predstavenia budú odohrávať, nemala s projektom či jeho organizátormi žiaden vzťah. Sú to skrátka Košičania. Raz si ich byt vybrali pre architektúru, inokedy bol za ním zaujímavý osobný príbeh,“ približuje Sokolová celý proces.

Zastúpenie všetkých žánrov

Nemenej dôležitou súčasťou projektu sú samotní umelci. Hoci ide predovšetkým o divadelný formát, sú medzi nimi aj výtvarníci či filmári. K najexkluzívnejším menám na zozname účinkujúcich patrí oceňovaný britský výtvarník a provokatér Phil Collins (menovec známeho speváka), libanonská výtvarníčka Marwa Arsanios, rakúska dokumentaristka Anja Salomonowitz či poľská divadelná režisérka a hudobníčka Marta Górnicka. Z domácich umelcov sa do projektu zapojili výtvarníčky Pavlína Fichta Čierna a Ilona Németh, operná sólistka Janette Zsigová, výtvarníci Tomáš Džadoň, Radovan Čerevka a Peter Vrábeľ alebo členovia Divadla Na Peróne. Pestrá zostava si pripravila spolu 14 krátkych predstavení, ktoré budú rozmiestnené na dvoch samostatných trasách. Divák si zakúpi vstupenku na jednu z nich a tiež na konkrétny čas, kedy chce na púť po X Apartments nastúpiť. Ostatné sa už ponesie v duchu prekvapenia.

Vstupenka na jednu celú trasu diváka vyjde na priaznivých 7 eur a organizátori odporúčajú pre komornosť podujatia rezervovať si vstupy v čo najväčšom predstihu. Viac informácii o projekte nájdete na stránke www.xkosice.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #X Apartments #divadelné predstavenie #umelci