Recenzia: V Štúdiu L+S sa nevraždí naozaj, ale zato vtipne

Jacqueline neznáša mnoho vecí. Nudu, neporiadok, UV žiarenie, mlčanie, vlastný krik, a najmä svojho manžela, kvôli ktorému sa nudí v rozprávkovom luxuse. Lambert sa pred svetom a vlastnou smolou skrýva v majáku. Rád počúva šumenie mora a díva sa na plávajúce lode, málokedy chodí medzi ľudí a zriedkakedy sa umýva.

24.09.2013 07:00
Ani za milion geišberg Magálová Foto:
Marián Geišberg a Kamila Magálová v inscenácii Štúdia L+S Ani za milión!.
debata

Títo dvaja ľudia by sa pravdepodobne nikdy nestretli. Zhodou okolností však spolu strávia deň a noc zamknutí v majáku. Spoločnosť im robia tri veci: mŕtvola v skrini, kufrík s miliónom eur a nájomný vrah kdesi vonku. Výborný základ pre komédiu s detektívnou zápletkou. Hoci sa tvorcom ani zďaleka nepodarilo využiť celý potenciál hry Michaely Doleželovej a Romana Vencla, divákov čaká v Štúdio L+S mnoho uvoľňujúcich a zábavných situácií.

Hru Ani za milión! režíroval v Štúdiu L+S Jakub Nvota, režisér s výborným citom pre komediálnosť, situačný aj slovný humor. Text až po okraj naplnený bonmotmi, slovnými zvratmi a komickými situáciami je presne ten typ textu, ktorý by mal vedieť využiť vo svoj prospech. Prekážkou by mu istotne neboli ani istá naivita hry a skutočnosť, že bystrý divák už dopredu tuší, ako to s Jacqueline, Lambertom, kufríkom peňazí a nájomným vrahom dopadne. K dispozícii mal navyše dve výrazné herecké osobnosti – Mariána Geišberga a Kamilu Magálovú. Obaja herci vynikajúco cítia text, slovnej komike dávajú presný výraz a správnu mieru a ich výkony tak vedia divákov naozaj úprimne rozosmiať. Otázne teda je, prečo je inscenácia plná nepresností, zbytočnej doslovnosti, rekvizít a dokonca aj niekoľkých logických chýb. Žeby krátky čas na prípravu inscenácie? Alebo len podceňovanie diváka?

Časté tvrdenie, že divák si chce v divadle najmä oddýchnuť, neobstojí. Uvoľňujúci smiech, pri ktorom si divák istotne oddýchne najlepšie, prichádzal totiž presne v tých situáciách, keď sa zabáva na skutočnosti a nie na predstieraní. Vtipnosť Kamily Magálovej je najsilnejšia vtedy, keď divák vie, že na javisku stojí inteligentná žena. Marián Geišberg zas exceluje v polohách úspornej mimiky a civilného herectva. Našťastie týchto situácií je v inscenácii dosť, a tak bude mať divák odchádzajúci z divadla dobrý pocit. O čo lepší by ho však mal, ak by sa tvorcom celkom podarilo vynechať všetok nezmyselný balast.

Inscenácia hry Ani za milión! divákov úprimne rozosmeje. Briskné dialógy, vtipné zvraty a šarmantné výkony by však fungovali omnoho lepšie vtedy, keby sa tvorcovia nebáli robiť divadlo ozajstného života a nielen jeho napodobeniny.

Hodnotenie Pravdy: 3 hviezdičky z 5
Michaela Doleželová a Roman Vencl: Ani za milión! / réžia: Jakub Nvota / Scéna a kostýmy: Peter Čanecký / Hudba: Kamil Mikulčík / Hrajú: Kamila Magálová, Marián Geišberg / Premiéra: 20. septembra v Štúdiu L+S

debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Geišberg #Štúdio L+S #Kamila Magálová