Štátna opera pripravila životopisné predstavenie Verdi

Banskobystrická Štátna opera zavŕši sériu podujatí, ktorými si tento rok pripomínala 200. výročie narodenia skladateľa Giuseppe Verdiho, premiérou životopisnej inscenácie Verdi. Ide o hudobno-dramatické predstavenie spájajúce operu, činohru aj tanečné umenie a pre Štátnu operu ho vytvorila režisérka a choreografka Dana Dinková. Hlavnú úlohu Verdiho hrá hosťujúci Ján Kožuch.

16.10.2013 13:03
Verdi opera Banska Bystrica Foto:
Štátna opera v Banskej Bystrici uvedie premiéru inscenácie Verdi.
debata

Ako na dnešnej tlačovej besede uviedla dramaturgička Štátnej opery Alžbeta Lukáčová, predstavenie prináša skladateľov životný príbeh na pozadí jeho diel a dobových udalostí. „Vniká aj akýsi prierez jeho tvorbou od prvých opier až po koniec života, keď tvoril hudbu, ktorá by mohla patriť do 20. storočia,“ uviedla Lukáčová.

Pre autorku a režisérku Danu Dinkovú bola najväčšou inšpiráciou pri tvorbe tohto predstavenia Verdiho korešpondencia. „Z jeho listov som spoznávala jeho jednotlivé postavy, ktoré som potom vedela priradiť operám. Verdi bol veľmi uzavretá osoba, ale všetky jeho emócie boli vyjadrené v jeho hudbe. Vyplýva to z jeho niekedy až tragického života – zomreli mu dve deti, zomrela mu prvá žena, zažil prvý veľký neúspech a nechuť k tvorbe a to ho sprevádzalo v jeho operách,“ uviedla Dinková. Dramatizáciu Verdiho života založila na dialógu medzi Verdim a imaginárnou postavou Oswalda, akoby Verdiho svedomia.

Premiérou inscenácie Verdi Štátna opera zároveň otvorí 20. ročník festivalu Banskobystrické hudobné dni. Potrvá do 25. októbra a v jeho programe sú ešte štyri koncerty, rozprávkový muzikál pre deti, opera Eugen Onegin a konferencia Verdi vesus Wagner.

debata chyba
Viac na túto tému: #opera #inscenacia #Verdi