Oponu zatiahnu divadlá až na svitaní

Pred polnocou ožije panoptikum škriatkov, strašidiel, elfov, mátoh a príšer. A keď odbije dvanásta hodina, vo svetle sviečok sa začne vyvolávanie fantóma divadla. Aj humorno-hororový večer zažijú návštevníci Noci divadiel, ktorá sa v sobotu začína hneď po poludní. Do 4. ročníka európskeho projektu sa zapojilo 44 divadiel z 15 slovenských miest.

14.11.2013 07:00
33 noc divadiel sandokan04 1 Foto:
Dezorzovo lútkové divadlo uvedie marionetový muzikál Sandokan v netradičnej verzii.
debata

Tohtoročné motto znie: Herci nespia! Večer sa všetky divadlá spoja v živom vysielaní Slovenského rozhlasu. Tí, ktorí sa nedostanú do divadla, môžu si od 18. hodiny aspoň cez éter vychutnať atmosféru z rôznych javísk. A presne o 19. hodine zaznie naraz spoločný potlesk.

„Podujatie sa rozrastá, zapojilo sa doňho už 11 európskych krajín. Divadelníci z celého Slovenska vnímajú Noc divadiel ako zaujímavú akciu, ktorá ich navzájom prepája, ale aj netradičným spôsobom spája s divákmi. Je to aj krásna príležitosť, aby sa divadlo zviditeľnilo,“ povedala riaditeľka Divadelného ústavu Vladislava Fekete. „Divadelný ústav je len koordinátor a mostík spolupráce s divadlami. Program si pripravujú a zostavujú divadlá samotné,“ pokračovala riaditeľka Divadelného ústavu.

Kto si chce vyskúšať, aké to je byť scénografom, kostýmovým výtvarníkom či režisérom a pripravovať premiéru, môže zažiť adrenalínové nočné skúšanie Shakespearovho textu Romeo a Júlia. Aký bude výsledok? Možnosti sú: Ja, Romeo, Ty, Júlia, Kto bude lekárnik? Nevšedný zážitok pripravilo návštevníkom Divadlo Pôtoň z Bátoviec, ktoré sa rozhodlo pre simuláciu nočnej skúšky pred premiérou.

Na tých, ktorí nemajú chuť inscenovať, čaká v Trenčíne divadelný autobus. A členovia Divadla Normálka s humorným predstavením Výlet, v ktorom sa hovorí najmä o (ne)normálnych veciach života. Dve hodiny pred polnocou pridá trenčianske Divadlo Kolomaž inscenáciu Europeana – asambláže vojen, vraždenia, myšlienkových prúdov, vynálezov a dokumentárnych prvkov z pohľadu na svet 20. storočia.

Najbohatším programom láka návštevníkov štrnásť bratislavských divadiel. Už predpoludním začne Štúdio 12 skúškou pripravovanej premiéry projektu Strindberg – Pinget – Beckett v réžii Martina Hvišča. V Bratislavskom bábkovom divadle majú malí diváci pomocou tvorivých dielní možnosť vytvoriť vlastné predstavenie Ako išlo vajce na vandrovku. Balet Slovenského národného divadla pozýva na skúšku klasického baletu v netradičnom sprievode džezovej kapely.

Len počas Noci divadiel odohrá Dezorzovo lútkové divadlo marionetový muzikál Sandokan odzadu. Dialógom javiskovej akcie a videí z kanálu YouTube je multižánrová performance YouMake ReMake, ktorú uvedie Divadlo elledanse. Večer ukončí koncert argentínskej hudby, vášnivej, nostalgickej i noblesnej, zaostrený na tvorbu slávneho Astora Piazzolu s improvizáciami súčasného tanca. Fantóm divadla zavedie neskoro večer návštevníkov do zákulisia Mestského divadla P. O. Hviezdoslava.

Herci nedovolia zaspať žiadnemu návštevníkovi Noci divadiel. Dôkazom bude celonočná fotodokumentácia a zapojenie sa do akcie so sloganom Ani ja nespím! K hercom sa môžu pripojiť tento rok aj diváci a hrať sa.

Podrobnejšie informácie o 4. ročníku európskeho projektu sú na www.nocdivadiel.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský rozhlas #noc divadiel #Vladislava Fekete #Divadelný ústav