Luskáčik je čarovný príbeh Vianoc

Hračku luskáčika nájde Mášenka pod vianočným stromčekom. Hoci má veľkú čeľusť na lúskanie orechov a vôbec nie je pekný, pre malé dievčatko je najkrajšou hračkou na svete. V noci vstúpi do jej snov ako princ a spoločne prežijú neuveriteľné príbehy. Opísal ich Alexander Dumas starší v rozprávke Luskáčik a Myší kráľ. Adaptácia E. T. A Hoffmanna bola východiskom pre libreto, na ktoré skomponoval Piotr Iľjič Čajkovskij nádhernú hudbu k baletnej rozprávke Luskáčik.

28.11.2013 11:54
luskacik Foto:
Romina Kolodzej (Máša) a Andrej Kremz (Princ) v inscenácii Čajkovského baletu Luskáčik.
debata

Patrí medzi najhranejšie diela klasického baletného repertoáru. Príbeh Luskáčika sa spája predovšetkým s vianočnými sviatkami, aj preto uvedie jeho premiéru v piatok a v sobotu Balet Slovenského národného divadla na scéne Historickej budovy.

„Luskáčika už spracovali mnohí choreografi. My sme sa rozhodli vrátiť k tradičnej a najväčšmi oceňovanej verzii ruského choreografa Vasilija Vajnonena, v ktorej je veľmi veľa tanečníkov. V tejto choreografii je zhrnutá celá klasická baletná technika, čo je obrovská škola pre celý súboru Baletu SND,“ povedal režisér a choreograf Rafael Avnikjan.

Čajkovskij vložil do partitúry vlastné spomienky na detstvo, na svet čistoty, radosti a bezhraničnej fantázie. Výpravná inscenácia, pozývajúca nielen malých divákov na rozprávkovú cestu vianočným príbehom, je plná výtvarne bohatých obrazov. Ako napríklad zimná scéna plná tancujúcich vločiek, ktoré rozoženie ľadový víchor. Alebo bojisko, na ktorom Luskáčik porazí Myšieho kráľa a jeho bojovníkov. Alebo plavba Mášenky s Luskáčikom v pozlátenej orechovej škrupinke na mori, kde musia prekonať množstvo prekážok.

„S deťmi z Tanečného konzervatória Evy Jaczovej sme začali nacvičovať už pred koncom školského roka. Na prípravu predsa len potrebujú viac času ako profesionálni tanečníci,“ povedal choreograf a režisér Jozef Dolinský. Na javisku sa objavia aj členovia Bratislavského chlapčenského zboru. „Čajkovskij do baletu zbor napísal, sú v zimnej scéne a krásnych bielych kostýmoch,“ pokračoval Dolinský.

„Robil som už Spiacu krásavicu, Labutie jazero a teraz aj Luskáčika. Tvorbou scény a kostýmov pre tento balet som sa vrátil na javisko SND. Veľmi si vážim detského diváka, aj preto som sa snažil svojej úlohy zhostiť čo najlepšie – aby sa im predstavenie páčilo aj po vizuálnej stránke,“ povedal scénograf a kostýmový výtvarník Josef Jelínek.

Luskáčik mal v SND premiéru v roku 1928. Odvtedy ho má súbor vo svojom repertoári takmer stále. Pred piatimi rokmi mala premiéru verzia kanadského choreografa Fernanda Naulta. „Nemám nič proti experimentom, ale v Slovenskom národnom divadle by podľa mňa mala hrať prím klasika,“ dodal Rafael Avnikjan.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #SND #Luskáčik #E. T. A Hoffmann