Dezorzovo lútkové divadlo pripravuje horor

Postavy z románov francúzskej brakovej literatúry a komediálnych filmov o Fantomasovi ožijú v marionetovom prevedení bratislavského Dezorzovho lútkového divadla. Jediné bábkové divadlo pre dospelých na Slovensku uvedie hru Fantomas a Lovec zombíkov v premiére o necelý týždeň, vo štvrtok 12. decembra.

08.12.2013 07:00
dezorzovo divadlo Foto:
Záber z inscenácie Johanes Faust. Dezorzovo lútkové divadlo aktuálne pripravuje horor.
debata

Svojich priaznivcov na inscenáciu s podtitulom „marionetový zombie horor“ pozýva do bratislavskej budovy YMCA na Karpatskej ulici. Jubilejná desiata inscenácia Dezorzovho lútkového divadla vznikla podľa predlohy autorskej dvojice Gejza Dezorz – Agda Bavi Pain a pripravuje sa s bábkami od dvorného scénografa divadla Von Dubravaya, informovalo o tom Dezorzovo lútkové divadlo.

Hra je o obávanom zloduchovi Fantomasovi, ktorý vytvorí zombícku pandémiu. Ľudstvo je v ohrození a jediný človek, ktorý dokáže stelesnené zlo poraziť je Žúv – Lovec zombíkov. Diváci najnovšej marionetovej hry sa dozvedia, či sa Lovcovi zombíkov napokon podarí Fantomasa zničiť, ale aj to, kto mu v boji o prežitie odhodlane stojí po boku. V hre Fantomas a Lovec zombíkov sa predstavia bábkari Alexander Maďar, Kamil Kollárik, Majo Mitaš a Andrej Kováč. Hudba je z dielne Pavla Hubináka, plagát vytvoril Michal Ivan, pod dramaturgiu sa podpísal Santanelli a réžiu mal na starosti Gejza Dezorz. Druhá premiéra je naplánovaná na piatok 13. decembra a následne sa bude najbližšie hrať 19. decembra. Predstavenia sa začínajú o 20:00. Hra vznikla s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR.

Nezávislé divadelné zoskupenie Dezorzovo lútkové divadlo vzniklo v roku 2004 a venuje sa výhradne tvorbe bábkového divadla pre dospelého diváka. Projektom Slovenské marionetové divadlo obnovuje tradíciu historického bábkového divadla, aké hrávali po štyri storočia európski komedianti. Tvorba divadla je oceňovaná na zahraničných aj domácich festivaloch. Dezorzovo lútkové divadlo získalo napríklad na festivale Bábkarská Bystrica 2010 Zvláštnu cenu Hašterica za kreativitu a prínos bábkovému divadlu a na festivale Nová Dráma/ New Drama 2011 cenu Bratislavského diváka.

Viac o jeho repertoári možno nájsť na webstránkach – www.dezolutky.com a www.marionetovedivadlo.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gejza Dezorz #Dezorzovo lútkové divadlo #Agda Bavi Pain #Von Dubravay #Fantomas a Lovec zombíkov