Svedectvo krvi o človeku v hraničnej situácii

Štefan Pongrác, Marek Križin a Melichar Grodziecki boli misionári. Do Košíc prišli začiatkom 17. storočia, aby rekatolizovali prevažne protestantské mesto. Počas Betlenovho protihabsburského povstania ich 7. septembra 1619 umučili.

16.12.2013 17:21
Svedectvo krvi, inscenácia Foto:
Andrej Palko a Attila Boczárszky v inscenácii Svedectvo krvi.
debata

„Táto téma ma lákala hlavne preto, že žijem v Košiciach už nejaké to desaťročie a chodím ulicou, na ktorej som si nevedel predstaviť, že sa tam odohral takýto "mord“. Bola to krutá vražda bez súdu. Zaujala ma aj fatálna stránka osudu týchto vysoko odborne erudovaných mladých ľudí, ktorí mali za sebou formáciu na popredných európskych univerzitách," vysvetlil dramatik Karol Horák vznik trilógie, ktorej prvá časť Svedectvo krvi má premiéru v pondelok 16. decembra v Štátnom divadle Košice.

Osudy troch mužov, ktorí sa ocitli na hranici smrti, sa stali pre autora východiskom na rozohranie situácií odohrávajúcich sa na pozadí historických udalostí. „Náš súčasný svet je príliš zmaterializovaný a duchovná stránka našich životov, ktorá ma ako pedagóga zaujíma najmä v súvislosti s mládežou, ostáva ničím nevykrytá. Nejde tu o nejaké objavovanie pobožnosti či modlitbičkovanie. Ide najmä o stav človeka v hraničnej existenciálnej situácii, keď sa musí jednoznačne rozhodnúť,“ osvetlil Karol Horák posolstvo svojho textu.

Svedectvo krvi inscenovala poľská režisérka Agnieszka Olstenová, ktorá na javisko priniesla súčasné moderné divadlo s novým typom herectva, s hudbou a so spevom. Javisková interpretácia je plná polemiky, ktorej ambíciou je osloviť mladé publikum.

Pôvodne napísal Karol Horák o mučeníkoch rozhlasovú hru. Neskôr text pre študentské divadlo v Prešove, ktorý režíroval Peter Sherhaufer. „A napokon vznikol tento variant pre Štátne divadlo Košice, ktorý bude kompletný v máji budúceho roka, kedy by sa mala celá trilógia uzavrieť,“ dodal dramatik.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #Košice #Svedectvo krvi #Karol Horák