Prešovské Divadlo Jonáša Záborského oslavuje jubileum

Pred 70. rokmi v terajšom Divadle Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove sa konala prvá premiéra hry na profesionálnej scéne, išlo o slovenskú klasickú veselohru Ferka Urbánka Škriatok. Uviedol ju súbor, ktorý vystupoval pod názvom Slovenské divadlo, ktoré dalo Prešovu profesionálnu scénu. Hralo sa v dnešnej historickej budove DJZ.

31.01.2014 09:00
Navsteva starej damy DJZ Foto:
Ilustračný záber z inscenácie Návšteva starej dámy v prešovskom Divadle Jonáša Záborského.
debata

Riaditeľ DJZ Ján Hanzo uviedol, že neoslavujú postavenie budovy ani vznik divadla ako inštitúcie, ktorá počas svojej existencie menila názvy aj zriaďovateľov, ale pripomínajú si vznik profesionálnej divadelnej scény v Prešove. Preto sa 30. januára v divadle vždy snažia hrať. Dnes si toto jubileum pripomenú slávnostným predstavením na tej istej scéne v historickej budove divadla, kde uvedú hru Návšteva starej dámy od Fridricha Dürrenmatta.

V priestoroch divadla inštalovali aj výstavu, ktorá približuje históriu divadelnej činnosti od vzniku po súčasnosť, ponúka vzácne fotografie z prvých predstavení a reakcie na niektoré predstavenia. Prvým riaditeľom Družstva Slovenského divadla bol Andrej Chmelko, ktorý inklinoval k činohre. Divácke zázemie si však vyžiadalo už v prvých sezónach rozšírenie programovej ponuky o hudobné žánre. Samostatný spevoherný súbor vznikol až za riaditeľovania jeho nástupcu Františka Rella, ktorý bol známy kabaretiér. Sporadicky do repertoáru zaradil aj tituly operných a baletných diel.

Hanzo na otvorení výstavy povedal, že prvé profesionálne divadlo v Prešove nezačalo fungovať v časoch stability a blahobytu, ale naopak, v období vojny a nedostatku na začiatku roku 1944. „Možno aj toto je výzva, aby sme takto vyvzdorované divadlo udržali a ďalej rozvíjali,” vyhlásil. Pripomenul snahy o zlúčenie divadla s košickým súborom, odpor, ktorý to vyvolalo, aj neľahké obdobia, keď sa v DJZ menili riaditelia ako na bežiacom páse.

Dnes má DJZ vo svojom repertoári spravidla 10 až 12 titulov. Počas sezóny uvedú štyri až šesť premiér. Hoci zanikol spevoherný súbor, divadlo spevom a tancom žije v muzikáloch a tiež v mnohých tituloch, ktoré majú prívlastok činoherné. Hanzo pripomenul, že aj v dnešnom predstavení Návšteva starej dámy nebude chýbať hudba a pesničky a na scéne sa objaví aj živý klavirista.

V tejto sezóne v DJZ uviedli ako prvú premiéru muzikál Sherlock Holmes. Posledný februárový deň bude mať premiéru na Malej scéne slávny Amadeus, nasleduje rozprávka Snehová kráľovná a ruská klasika Nemá kocúr večné hody.

debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #jubileum #Divadlo Jonáša Záborského