Recenzia: Jane Eyrová v krajine zázrakov

Do Slovenského národného divadla sa túto divadelnú sezónu nasťahovali výrazné ženské hrdinky. Po investigatívnej žurnalistke Zune – hrdinke inscenácie Karpatský thriller, Emme Bovary a Leni Riefenstahl prichádzajú s inscenáciou Jane Eyrová ďalšie dve silné ženy. Čítate dobre, dve. Samotárska a uzavretá sirota Jane Eyrová na javisko neprichádza sama. V inscenácii Mariána Amslera ju sprevádza autorka Charlotte Brontëová.

06.02.2014 12:00
Jana Eyrová Foto:
Petra Vajdová (Jane Eyrová) a Robert Roth (Edward Rochester) v inscenácii Jane Eyrová, ktorú tvorcovia zasypali opulentnou pozlátkou fantázie.
debata (2)

Marián Amsler a Anna Saavedra veľmi správne usúdili, že rozprávať príbeh, ktorý väčšina divákov pozná – ak už nie z románu samotného, istotne aspoň z množstva filmových či televíznych spracovaní – nie je tou správnou cestou. V ich dramatizácii sa preto príbeh siroty Jane buduje rovnocenne s paralelným príbehom Charlote Brontëovej a jej sestier Emily a Anne. Nešťastná láska, rodinné tragédie, tvrdé pomery, ale aj bezprostredná skúsenosť s ópiom ukazujú klasický román z iného pohľadu. Autori dramatizácie však nemali ambíciu vytvoriť suchopárnu biografiu, ale svieži dramatický text. Práve preto herci prechádzajú z jednej postavy do druhej, zvieratá občas prehovoria a románová hrdinka sa prekára so samotnou autorkou. Fantázia vedie nad romantikou a na plnej čiare vyhráva nad realizmom.

Práve fantazijnosť a výrazný divadelný potenciál viedli tvorcov k budovaniu spektakulárnej inscenácie. Výpravná scénografia Juraja Kucháreka s mobilnými plochami evokujúca sen, množstvo historizujúcich a často sa striedajúcich kostýmov Martina Kotúčeka, detský spevácky zbor zastupujúci žiačky internátnej školy podfarbuje náladu jednotlivých scén či kúdole dymu. To všetko vytvára atmosféru, ktorá viac ako Anglicko 19. storočia pripomína krajinu zázrakov. Tvorcovia istotne nechceli rezignovať na výpovednú hodnotu, ktorá ich v románe oslovovala. Otázky slobody a hrdosti, ktoré Jane aj Charlotte často zdôrazňujú, však v spomienkach divákov pravdepodobne vyblednú skôr ako hovoriaci kôň. A to je trochu škoda.

Do úloh Jane Eyrovej a Charlotte Brontëovej obsadil režisér Petru Vajdovú a Zuzanu Fialovú. Typom aj temperamentom podobné herečky sa výborne hodili na stvárnenie reálnej aj románovej postavy. Je to vyrovnané herecké partnerstvo, v ktorom ani jedna z herečiek neťahá za kratší koniec. Len ony pritom stvárňujú jedinú výraznú postavu, ostatných 13 účinkujúcich hercov (Richard Stanke, Robert Roth, Jana Oľhová, Ľuboš Kostelný, Ivana Kuxová, Gabriela Dzúriková a ďalší) si prerozdeľuje vyše tridsať rôzne veľkých postáv. Dodajme, že so zjavnou chuťou.

Vyše trojhodinová inscenácia Jane Eyrová zaujme diváka originálnym výkladom príbehu, vyrovnanými hereckými výkonmi a viacerými vtipnými momentmi. Všetky tieto kvality však v dobrom úmysle tvorcovia zasypali opulentnou pozlátkou fantázie. Žiaľ, treba priznať, že im tak trochu ušla ruka.

Hodnotenie Pravdy: 3 a pol hviezdičky z 5

Charlotte Brontëová: Jane Eyrová / réžia: Marián Amsler / scéna: Juraj Kuchárek / kostýmy: Martin Kotúček / hrajú: Petra Vajdová, Zuzana Fialová, Richard Stanke, Robert Roth, Ľuboš Kostelný, Ivana Kuxová, Jana Oľhová a ďalší / premiéra: SND 1. a 2. februára

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #SND #recenzia #predstavenie #Jane Eyrová