Robert Wilson exkluzívne na doskách SND

Kreatívna prednáška Roberta Wilsona, svetoznámeho multimediálneho umelca ceneného okrem iného za tvorbu pre divadlo, nadväzuje na Wilsonovu výstavu v Slovenskej národnej galéri.

06.03.2014 09:00
48 wilson pitt Foto:
Robert Wilson: Brad Pitt
debata

Priaznivci súčasného umenia majú jedinečnú príležitosť stretnúť sa osobne so svetoznámym umelcom Robertom Wilsonom. Prednášku Wilsona, označovaného aj ako umeleckého vizionára, prinesie Slovenské národné divadlo (SND) 6. apríla o 17:00 v svojom sídle na Pribinovej ulici v Bratislave. Kreatívna prednáška pod názvom „1 Už ste tu boli (Have you been here before) 2 Nie, toto je prvýkrát (No This Is The First Time)“ bude mať podobu trojhodinového predstavenia. Ako ďalej agentúru SITA informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková, „diváci zažijú osobné stretnutie a priamu interakciu s mimoriadnym umelcom, ktorý svojou tvorivou trajektóriou výrazne ovplyvnil vývoj svetového divadla“.

Projekt nadväzuje na Wilsonovu slovenskú galerijnú premiéru, výstavu v Slovenskej národnej galérii pod názvom Robert Wilson: Videoportréty. Podľa spolukurátora výstavy v SNG Noaha Khoshbina, presný scenár k podujatiu v národnom divadle neexistuje. Wilson „má pripravenú jeho osnovu, ale to, ako sa večer vyvinie, do značnej miery závisí od reakcií a miery participácie publika“, cituje SND Noaha Khoshbina. Počas večera sa Wilson aj formou videoprojekcií odvolá na svoje kľúčové ikonické scénické práce na hrách ako Pohľad nevidiaceho (Deafman Glance), List kráľovnej Viktórie (A Letter for Queen Victoria), Einstein na pláži (Einstein on the Beach, ktoré vytvoril spolu s hudobným skladateľom Philipom Glassom), Občianske vojny (The CIVIL warS) a Čierny jazdec (The Black Rider). Diváci neostanú ukrátení ani o proces inscenačnej tvorby ďalších uznávaných diel operného a činoherného repertoáru, avizovalo divadlo.

Prednášku známeho divadelného režiséra a inscenátora Roberta Wilsona pripravuje SND v spolupráci s agentúrou Pavleye Art and Culture a J&T Bankou. Vstupenky sú už v predaji a súčasťou ceny je aj možnosť využiť tlmočnícke zariadenie. Kreatívna prednáška bude v anglickom jazyku so simultánnym prekladom. Viac informácií možno nájsť na www.snd.sk.

Američan Robert Wilson (1941) je umelcom mnohých umení. Aj keď jeho domovským médiom zostáva divadlo, v poslednom desaťročí sa stále častejšie objavuje v iných umeleckých prostrediach. Tvorí vlastné inštalácie, vystavuje a tiež draží rekvizity svojich divadelných predstavení alebo inscenuje výstavy iných umelcov či módnych domov. Príkladom je výstava Wilson – Armani v múzeách Guggenheimovej nadácie. „Robert (Bob) Wilson je dnes v podstate mainstreamovým multimediálnym umelcom, umeleckou celebritou prvého rangu, ktorá lieta po svete, stále viac ‚rozpohybovaná‘ medzi divadlom, filmom a galériou. Kedysi radikálny avantgardista Wilson sa dnes venuje hlavne autorským adaptáciám klasických kusov,“ priblížila umelca Slovenská národná galéria (SNG). V Prahe nedávno inscenoval Janáčkovu Káťu Kabanovovú či Věc Makropulos Karla Čapka a pripravuje inscenáciu 1914. Spoznať multifunkčnosťou Wilsonovej tvorby sa v bratislavskom sídle SNG, na 2. poschodí Esterházyho paláca na Námestí Ľ. Štúra, dá do 23. marca. Expozícia je otvorená denne okrem pondelka od 10:00 do 18:00, výnimkou sú štvrtky, keď je galéria otvorená od 12:00 do 20:00.

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #SNG #Robert Wilson