Režisérka Marcy Arlin z USA vystúpi v troch mestách Slovenska

Vystúpenia americkej režisérky Marcy Arlin v Bratislave, Banskej Bystrici a v Žiline sa uskutočnia od 20. do 29. marca a prinesú medzi iným diskusie o vplyve divadla na zmeny v spoločnosti.

11.03.2014 14:19
web MARCY ARLIN Foto:
Projekt cross the mind prináša nielen hosťovanie americkej režisérky Marcy Arlin, ale aj jej spoluprácu so slovenskými umelcami, divadlami a kultúrnymi centrami.
debata

Komunitné divadlo a jeho vplyv na spoločenskú zmenu je ústrednou témou projektu cross the mind, s ktorým na Slovensko prichádza americká režisérka Marcy Arlin. Americká divadelná režisérka sa od 20. do 29. marca postupne predstaví v rámci série prednášok, workshopov a inscenovaného čítania. Jej vystúpenia v Bratislave, Banskej Bystrici a v Žiline organizuje občianske združenie Local Heroes, agentúru SITA o tom informovala za Local Heroes Romana Maliti.

Projekt cross the mind prináša nielen hosťovanie americkej režisérky Marcy Arlin, ale aj jej spoluprácu so slovenskými umelcami, divadlami a kultúrnymi centrami. Zakladateľka a umelecká riaditeľka newyorského Immigrants' Theatre Project prichádza na Slovensko po prvýkrát. Idea slovensko-americkej spolupráce vznikla na stretnutí s dramatičkou Evou Maliti-Fraňovou v roku 2012 v New Yorku. Arlin vtedy iniciovala a uskutočnila projekt Eastern European Playwright: Women Write the New, cyklus inscenovaných čítaní hier dramatičiek z Bulharska, Česka, Maďarska, Rumunska, Srbska a Slovenska, priblížila pozadie hosťovania americkej divadelníčky Romana Maliti.

Prvé zo stretnutí Marcy Arlin so slovenským publikom sa uskutoční v bratislavskom kultúrnom centre A4 Priestor súčasnej kultúry vo štvrtok 20. marca od 14:00 do 17:30. Témou tlmočenej prednášky a workshopu budú princípy dramaturgie, etické otázky ako aj možnosti získavania zdrojov (fundraisingu) pre komunitné a sociálne kritické divadlo. Cesta Marcy Arlin bude pokračovať v stredu 26. marca v Bábkovom divadle na Rázcestí v Banskej Bystrici, kde sa o 19:00 uskutoční otvorená skúška predstavenia Evy Maliti-Fraňovej Zuzana a starci (paparazzi). V réžii Marcy Arlin sa v monodráme o starnúcej herečke, ktorá sa nedokáže vyrovnať so stratou slávy a mladosti, predstaví Eva Dočolomanská.

Po inscenovanom čítaní je plánovaná diskusia s autorkou aj režisérkou predstavenia. Sériu stretnutí slovenských divadelníkov s americkou režisérkou ukončí dvojdňový workshop (28. – 29. marca) v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie. Jeho cieľom je ponúknuť účastníkom konkrétne nástroje práce s komunitou a príklady divadelných cvičení. Záujemcovia si budú môcť vyskúšať prezentáciu vlastných príbehov a diskutovať o vplyve divadla na spoločenskú zmenu. Workshop nie je limitovaný na prácu s konkrétnou cieľovou skupinou. Počas dvoch dní otvorí otázky, ktoré sa viažu k zapájaniu neprofesionálov do divadla vo všeobecnosti: či už ide o prisťahovalcov, ženy na materskej, problémovú mládež či handicapovaných, avizovali organizátori.

Marcy Arlin v roku 1988 založila v New Yorku divadelné združenie Immigrants' Theatre Project, kde doteraz režírovala viac ako 20 inscenácií a vytvorila vyše 200 autorských projektov. Immigrants' Theatre Project uvádza tradičné i experimentálne hry, spolupracuje s imigrantmi a marginalizovanými skupinami a v roku 2003 získalo cenu OBIE (Off-Brodway Theatre Awards). Viac o združení možno nájsť na: www.immigrantstheat.org. Arlin popri sociálnom a komunitnom divadle predstavuje americkému publiku najvýznamnejšie diela novej stredoeurópskej a východoeurópskej drámy. Projekt cross the mind sa koná vďaka podpore Veľvyslanectva USA v Bratislave.

debata chyba
Viac na túto tému: #režisérka #Marcy Arlin #cross the mind