Robert Wilson bol tu a nie je to posledný raz

"Ahoj, Bob, tu je Gaga.“ "Ahoj, Gaga.“ "Bob, povedz mi niečo o divadle.“ "V divadle je najdôležitejší prvý a posledný moment.“ "Ďakujem ti! To mi stačí...“ Hoci popová hviezda podobný telefonát ešte niekoľkokrát zopakovala a pár informácií určite získala aj vďaka ich spolupráci, je viac ako pravdepodobné, že návštevníci prednášky v SND získali o divadle, diele a živote Roberta Wilsona bohatšie informácie ako Lady Gaga. Režisér, performer, výtvarník a jedna z najvýznamnejších osobností súčasnej kultúry vôbec, sa širšej slovenskej verejnosti predstavil osobne.

08.04.2014 12:07
41 wilson 4x Foto:
Robert Wilson sa v Bratislave osobne predstavil v nedeľu.
debata

Režisér, ktorý rád mlčí a rád sa pýta

Kreatívna prednáška s názvom 1 Už ste tu boli (Have you been here before) 2 Nie, toto je prvýkrát (No This Is The First Time) bola pokračovaním výstavy Videoportréty v SNG a zároveň aj akousi predprípravou na koprodukčnú inscenáciu 1914, ktorej predstavenie SND uvedie v októbri. Publikum má tak jedinečnú možnosť spoznať Roberta Wilsona ako výtvarníka, divadelníka a v neposlednom rade aj rozprávača.

Osobné stretnutie so šarmantným sedemdesiatnikom bolo silným zážitkom. Wilson si po príchode na javisko neodpustil niekoľkominútové mlčanie, ktorým možno istú časť publika zmiatol. No aj dlhé mlčanie má v tvorbe rodáka z Texasu svoje miesto. Napokon jedna z prvých významných inscenácií Pohľad hluchého ukázala divákom fascinujúci svet sústredeného ticha už v roku 1971. Mlčanie režisér po niekoľkých minútach prerušil nezrozumiteľným výkrikom a následnou otázkou: "Čo som to povedal?“ Áno, prekvapenia a otázky k Wilsonovi patria.

Nečakané inšpirácie

Rovnako k nemu patria aj presné schémy. Tie údajne dokáže ku každej svojej inscenácii nakresliť v priebehu troch minút. Na bloku papiera tak vznikali grafické prepisy slávnych inscenácií ako Život a doba Josifa Stalina, List kráľovnej Viktórii či Einstein na pláži. Spolu s projekciou fotografií z inscenácií a spomienok na ich vznik sa poslucháčom skladala fascinujúca mozaika myslenia a tvorby tejto veľkej osobnosti.

Wilson sa blysol aj ako zábavný rozprávač so schopnosťou sebairónie. Neraz parodoval seba samého a ľudí, s ktorými spolupracoval. Sebakriticky poznamenal, že pre väčšinu ľudí vrátane vlastnej rodiny sú jeho inscenácií príliš pomalé a v neposlednom rade nezabudol priznať, že na začiatku kariéry si vlastne ani nebol istý tým, či má divadlo rád. Obrovský priestor venoval aj spomienkam na nepočujúceho Raymonda a autistu Chrisa, ktorí boli pre Wilsonovu tvorbu podstatnými inšpirátormi a partnermi.

Stretnutie s Robertom Wilsonom na jeho kreatívnej prednáške bolo bezpochyby podnetným aj pre ľudí mimo divadelného horizontu. Napokon nebáť sa preskúmať svety, ktoré sa nám zdajú celkom cudzie, je síce veľká výzva, no len zriedkakedy zostáva bez odmeny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lady Gaga #SND #Robert Wilson