Prečo uniesla Snehová kráľovná Kaya?

V Andersenovej rozprávke Snehová kráľovná sa nedozviete, prečo uniesla chladná kráska Gerdinho kamaráta Kaya. Rovnomenná inscenácia, ktorá má v nedeľu 11. mája premiéru v prešovskom Divadle Jonáša Záborského, príčiny únosu odkryje.

10.05.2014 16:00
Snehová kráľovná ako ju nepoznáte. Foto:
Snehová kráľovná ako ju nepoznáte.
debata (1)

„Andersen písal skôr smutné rozprávky pre dospelých, my sme chceli hravú rozprávku na pomedzí klauniády a grotesky. Vybrali sme si z predlohy to najzaujímavejšie a spísali našu Snehovú kráľovnú,“ povedal autor textu a režisér Michal Náhlik.

Je v nej Kay, Gerda, Snehová kráľovná aj ďalší Andersenovi hrdinovia. Situácie z ich príbehov oživuje skupinka divadelníkov, sťahujúca sa z miesta na miesto. Je ich málo, každý teda musí hrať viac postáv. „Inscenácia vznikla hlavne preto, že ako jeden z tvorcov som sa potreboval vysporiadať so všetkými podvodníkmi sveta vrátane tých, ktorých volám kufríkoví umelci. Divadlo naložia do kufra v aute a potom ho rozložia v šatni či telocvični. Jednu takúto podvodnú skupinu som dotiahol aj k nám na javisko,“ pokračoval Michal Náhlik.

Na výprave do jagavej Porcelánie, na ktorej divákov sprevádza svetoznámy cestovateľ, bádateľ, všeumelec a majiteľ monštruózneho obludária doktor Christensen, je veselo. „Mám rád rodinné rozprávky, už ich mám aj odskúšané. Na predpremiére sa rodičia veľmi zabávali, to znamená, že inscenácia je pre každého, kto ešte má dieťa v duši,“ dodal režisér.

Scénu navrhla Soňa Mrázová, kostýmy Anita Szökeová, chytľavé pesničky zložil Marián Husovský z Komajoty. Vydali ich na CD namiesto bulletinu. Záujemcovia si ich teda môžu odniesť domov a pospevovať si pri prehrávaní.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #divadelná premiéra #Snehová kráľovná