Zomrel známy slovenský teatrológ Oleg Dlouhý

Po krátkej a intenzívnej chorobe zomrel v sobotu 17. mája vo veku 62 rokov známy slovenský teatrológ Oleg Dlouhý. O jeho úmrtí informoval Divadelný ústav, v ktorom pôsobil od roku 1995.

17.05.2014 20:49
Oleg Dlouhý Foto:
Teatrológ Oleg Dlouhý, ktorý roky spolupracoval aj s denníkom Pravda, zomrel vo veku 62 rokov.
debata (1)

Oleg Dlouhý absolvoval divadelnú vedu na Divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Pôsobil ako hlavný dramaturg Divadla Jonáša Záborského v Prešove, dramaturg činohry Novej scény v Bratislave, vedúci odborný referent –špecialista Ministerstva kultúry SSR, vedúci dokumentácie Národného divadelného centra v Bratislave a starší radca Ministerstva kultúry SR.

Od roku 1995 pracoval v dokumentácii Divadelného ústavu v Bratislave, kde sa v máji 2010 stal vedúcim Oddelenia divadelnej dokumentácie, informatiky a digitalizácie. Od roku 2006 učil na Konzervatóriu v Bratislave.

Systematicky sa venoval odbornej reflexii činoherných, muzikálových, operetných a alternatívnych divadiel pre denníky a odbornú tlač. Roky písal recenzie aj pre denník Pravda.

Spolupracoval s amatérskym divadlom, ako metodik spolupracoval so súbormi, pôsobil v súťažných porotách amatérskych divadelných prehliadok a v rokoch 2001 – 2008 bol predsedom poradného zboru pre divadlo pri Národnom osvetovom centre.

V Divadelnom ústave sa podieľal na významných výskumných projektoch, bol teatrologickým garantom pri príprave informačnej databázy o slovenskom divadle, pod jeho kuratelou vznikali publikácie Divadlo na Slovensku – ročenky profesionálneho divadla.

Bol autorom viacerých dramaturgických úprav, dramatizácií, prekladov hier z češtiny, piesňových textov muzikálov. So sebe vlastným oduševnením sledoval a hodnotil predovšetkým mimobratislavské divadlá. Stál pri zrode a rozvíjal festival slovenských profesionálnych divadiel Dotyky a spojenia. Začiatkom roka 2014 odišiel do dôchodku.

Informácie o poslednej rozlúčke s Olegom Dlouhým budú známe neskôr.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Divadelný ústav #Oleg Dlouhý #teatrológ #Dotyky a spojenia