Mladé nádeje slovenského tanca sú precízne aj kreatívne

Veľa driny, tréningov a skúseností, ale aj nevyhnutná dávka prirodzeného talentu patria k povinnej výbave úspešného tanečníka či tanečnice.

22.05.2014 07:00
33-tanecneumenie Foto:
Štvrtkový večer patrí v Mestskom divadle tancu.
debata

Možnosť stretnúť sa s tými najnádejnejšími ešte na začiatku ich cesty máte už vo štvrtok večer v bratislavskom Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava. Už piaty rok po sebe divadlo hostí inšpiratívny Večer tanečného umenia, počas ktorého predvedú svoje kvality mladí umelci z Katedry tanečnej tvorby Vysokej školy múzických umení.

„Mladí ľudia dnes nemajú na uplatnenie dobré podmienky. Tanečné umenie je ťažká práca, hoci na prvý pohľad to tak možno nevyzerá. Nielen ohodnotenie tanečných výkonov je ďaleko za uspokojivou predstavou, ale aj príležitostí umeleckej práce je veľmi málo. A čo je príčinou? Vzťah ľudí k umeniu. Pokiaľ budú radšej sedieť doma pri televízoroch, než chodiť divadla či na koncert, nebude to s performatívnym umením lepšie,“ myslí si Marta Poláková, pedagogička z VŠMU. Viacerí z jej študentov dostanú možno práve dnes vôbec prvú príležitosť predviesť sa pred širším publikom ako profesionálni tanečníci.

Večer tanečného umenia bude už tradične pozostávať z bakalárskych prác tých, ktorí svoje nadšenie pre tanec dotiahli až do vysokoškolských lavíc. Akí títo mladí ľudia sú? „Osobnosti študentov sú rôznorodé, jedni sú veľmi precízni, druhí kreatívni, niektorí uprednostňujú konvenčnejší prístup, iní skôr anarchistickejší. Väčšina našich študentov tanec miluje, to však, žiaľ, nestačí. V dnešnej dobe musia byť veľmi pracovití, pretože podmienky na ich realizáciu sú pomerne kruté,“ vraví o svojich zverencoch vedúca katedry tanečnej tvorby Irina Čierniková.

Štvrtkové predstavenie sa začína o 19. hodine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #DPOH #VŠMU