Do Bratislavy opäť prichádza novodobý cirkus

Neuveriteľné akrobacie, žonglovanie, jazda na jednokolke, ale aj humor či poézia. Festival nového cirkusu Cirkul'art prináša už po štvrtý raz do bratislavskej Medickej záhrady a nákupného centra Central v priebehu najbližších dní skutočne veľa aktivít.

23.05.2014 09:00
32 cirkulart Foto:
Prehliadka cirkusového, divadelného a pouličného umenia začína už v piatok.
debata

Prehliadka cirkusového, divadelného a pouličného umenia uvedie spolu 64 originálnych predstavení zo 14 krajín sveta. Na väčšine podujatí sa pritom návštevníci môžu zabaviť zadarmo.

Humor aj akrobacie

Hilary Chaplainová je americká komediantka, držiteľka prestížnej ceny Best solo show Festivalu Fringe New York, ale aj ocenenia Zlatý gunár z Európskeho festivalu humoru a satiry. Nekonvenčné umenie, ktoré predviedla napríklad tiež v šou Davida Lettermana, predvádza aktuálne na celosvetovom turné. So šou A Life in Her Day sa v sobotu o 12. h predstaví aj bratislavskému publiku. Tvár predstaviteľky fyzickej klauniády či pantomímy je známa tiež vďaka účinkovaniu v oscarovom filme Forrest Gump alebo kriminálnom seriáli Právo a poriadok.

Ďalším zahraničným lákadlom bude predstavenie Dynamite & Poetry medzinárodného zoskupenia 15ft6, ktoré tvoria umelci pôvodom z Belgicka, Austrálie, Francúzska a Veľkej Británie. „Fifteen feet six je objavom roka na súčasnej belgickej cirkusovej scéne. Ich hlavnou hviezdou je akrobatka a gymnastka Tain Molendijková, ktorá pôsobila v slávnom Cirque du Soleil. Štvorica akrobatov predvádza neuveriteľné výkony na ruskej hojdačke, kórejskej kladke a čínskej tyči,“ vysvetľuje za organizátorov PR manažérka Silvia Blahútová. Netradičné vystúpenie sa uskutoční tiež v sobotu, a to o 14. h.

Na 20. h je naplánovaný aj koncert okorenený prvotriednymi akrobatickými technikami v podaní Španielov zo Solfasirc. Zo slovenských umelcov sa môžu návštevníci tešiť na Juraja Kemku, Bratislavské bábkové divadlo či FreeRun Slovakia. Západných susedov zastúpia Le Grando, Tritypos či La Fabrika s Annou Polívkovou a Marthou Issovou.

Jediný na Slovensku

Cirkul'art je jediným podujatím svojho druhu na Slovensku. Jeho cieľom je prezentácia jedného z najmladších žánrov javiskového umenia – nového cirkusu.

„Projekt je sociálne a rodinne orientovaný, viac ako 90 percent predstavení je zadarmo. Medzi dôležité prínosy patrí starostlivosť o Medickú záhradu, Národnú kultúrnu pamiatku, vďaka ktorej prebehla oprava chodníkov, lavičiek, košov či osvetlenia. Aktuálnym cieľom naďalej zostáva vyhľadávanie talentov a podnecovanie domácich tvorcov k umeleckej aktivite smerujúcej k vzniku inscenácií nového cirkusu na Slovensku,“ vysvetľuje Blahútová. Dôkazom toho, že sa organizátorom darí splniť svoje plány, je aj účasť. Minulý rok podľa nich na festival prišlo 9-tisíc návštevníkov.

Festival otvorí už dnes o 17.30 h v Medickej záhrade jeho jeho ambasádor, herec a režisér Martin Huba. Hlavná časť programu sa tu uskutoční cez víkend. Viac informácií o programe sa dozviete a vstupenky na vybraté podujatia nájdete na stránke cirkulart.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Cirkul´art #Hilary Chaplainová #Medická záhrada