Vtipné aj krvavé budú Letné shakespearovské slávnosti

Loď, na ktorej cestujú aj dvojičky Viola a Sebastian, stroskotá. Jej sa podarí dostať do záchranného člna, on však také šťastie nemá. Viola, presvedčená, že jej brat je mŕtvy, vstúpi prezlečená za muža do služieb kniežaťa Orsina. Ten je zaľúbený do grófky Olívie, ona však jeho city odmieta. Tak sa začína komédia Williama Shakespeara Večer trojkráľový alebo čo len chcete. Karnevalový príbeh, v ktorom sa ženy preobliekajú za mužov a z mužov sa stávajú smiešni šašovia, otvorí v piatok 18. júla večer na Bratislavskom hrade Letné shakespearovské slávnosti. Jediný divadelný open air festival na Slovensku.

17.07.2014 14:04
Richard III, inscenácia Foto:
Jiří Langmajer (Richard III.) a Klára Issová (Lady Anne) v inscenácii Shakespearovho Richarda III., ktorú režijne pripravil Martin Huba.
debata

„Večer trojkráľový je jedna z najúžasnejších hier Williama Shakespeara. Každá postava je osamotená a hľadá svoje šťastie. V tomto texte sa azda najviac črtá rovnováha medzi komédiou a tragédiou,“ spomenula maďarská režisérka Enikö Eszényi, ktorá inscenáciu naštudovala. Riaditeľka budapeštianskeho divadla Vígszínház, ktorá sa režijne podpísala pod väčšinu shakespearovských titulov, sa tak stala prvým zahraničným hosťom Letných shakespearovských slávností.

„Komédia ako žáner býva často odsudzovaná a zatracovaná. Tak zo strany divadelných teoretikov, ako aj zo strany tvorcov a divadelníkov. Samozrejme, neprávom. Vyvolať u diváka smiech či úsmev je obyčajne tou najťažšou úlohou,“ uviedla producentka festivalu Janka Zednikovičová.

Aj ďalším predstavením Letných shakespearovských slávností je preto komédia – Dvaja páni z Verony. Hra, ktorú veľký alžbetínec napísal začiatkom deväťdesiatych rokov 16. storočia, nebýva častým hosťom na javiskách slovenských scén. Pri hľadaní režijnej koncepcie sa Peter Mankovecký inšpiroval formou, ktorú ponúka cirkusové umenie. Rozhodne však nechcel konkurovať Slnečnému cirkusu.

Dal dokopy skupinu hercov, ktorí okrem tradičného herectva vynikajú aj v iných umeleckých profesiách – ako napríklad spev, tanec, akrobacia či módny hit stand-up commedy. Medzi nimi je Lukáš Vaculík, Ondrej Kovaľ, Milo Kráľ, Cyril Drozda, Zuzana Norisová, Eva Kodešová či Ľuboš Kostelný.

Kráľovstvo za koňa! Volá najdokonalejší zo všetkých Shakespearových zloduchov Richard III., ukrývajúci pod maskou suveréna komplex menejcennosti, ktorý je na prahu smrti pripravený staviť všetko na jednu kartu. Napínavý príbeh režijne naštudoval Martin Huba v Prahe. V Bratislave bude mať jeho Richard III. s Jiřím Langmajerom v hlavnej úlohe premiéru.

„Potreboval svet Richarda alebo potreboval Richard svet, aby mohol roztočiť ten svoj desivý tanec smrti?“ zamýšľal sa nad postavou fascinujúceho démona režisér. „Richard III. je totiž diabolsky dobrý tanečník a je dobré sa s ním občas stretnúť na parkete. Už len preto, aby nás strata morálky a svedomia – čo je hlavná melódia, na ktorú Richard tancuje – netešila, ale desila,“ dodal Martin Huba.

Podrobné informácie o programe 14. ročníka Letných shakespearovských slávností sú na www.wshakespeare.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #William Shakespeare #Letné shakespearovské slávnosti #leto v Bratislave