Michal Vajdička umelecky povedie Dejvické divadlo v Prahe

Slovenský režisér Michal Vajdička prevezme od nastupujúcej divadelnej sezóny post umeleckého šéfa Dejvického divadla v Prahe.

04.08.2014 16:00
dejvicke divadlo Foto:
Ivan Trojan v inscenácii Michala Vajdičku Ucpanej systém.
debata

Doterajší šéf Miroslav Krobot, ktorý bol na tomto poste od roku 1996, zostane v známom pražskom divadle naďalej ako režisér a herec, informuje o tom na svojej webstránke Divadelný ústav Bratislava, ktorý čerpá z informačného portálu Inštitútu umení – Divadelného ústavu v Prahe, divadlo.cz.

Vajdičku (1976) si zvolil za umeleckého šéfa súbor divadla. Podľa vlastných slov chce v Dejvickom divadle zachovať kvalitu a poetiku, neplánuje razantné zmeny. Dramaturgický plán na novú sezónu pripravuje spolu s Krobotom, ktorý odchádza z umeleckého vedenia súboru aj pre veľa aktivít nielen v divadle, ale aj vo filme.

Michal Vajdička s Dejvickým divadlo naštudoval dve hry. Inscenácia Upchatý systém (Ucpanej systém) od Irvina Welsha získala cenu Alfréda Radoka za najlepšiu inscenáciu roku 2012. Ivan Trojan, ktorý v nej hrá, získal za svoju rolu Boha Radokovu cenu za herecký výkon a nomináciu na cenu Thália. Úspech mala aj druhá Vajdičkova hra v Dejvickom divadle, inscenácia Čechovovej Čajky (Racek) premiérovaná minulý rok.

V pražských divadlách pôsobia aj ďalší slovenskí divadelníci, ako Dodo Gombár (Švandovo divadlo), Martin Čičvák (Činoherní klub) a Juraj Deák (Divadlo na Vinohradech), informuje Divadelný ústav.

debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #Michal Vajdička #Dejvické divadlo