Zomrel ruský režisér Jurij Ľjubimov

Vo veku 97 rokov zomrel legendárny ruský režisér Jurij Ľjubimov, ktorý patril k najväčším osobnostiam európskeho divadla minulého storočia.

05.10.2014 15:59
Jurij Ljubimov Foto: ,
Jurij Ľjubimov na snímke z roku 2004.
debata

Informovali o tom ruské médiá. V piatok Ľjubimova so srdcovými problémami vo vážnom zdravotnom stave prijali na klinike v Moskve.

„Ľjubimov zomrel,“ citovala agentúra TASS moskovskú kliniku, kde bol režisér hospitalizovaný. Jurij Ľjubimov založil preslávené moskovské Divadlo Na Tagance, ktoré od jeho vzniku v roku 1964 tiež riadil. Svojimi tamojšími inscenáciami trvalo provokoval sovietsku moc. Séria zákazov jeho predstavení, rovnako ako statočné občianske postoje vyústili až v prepusteieí z divadla a vyhostenie zo Sovietskeho zväzu. V roku 1983 bol ako „režimu nepohodlný“ zbavený sovietskeho občianstva a ocitol sa na štyri roky v nútenej emigrácii. Režíroval potom po svete ako izraelský občan. Vrátiť sa smel až v dobe sovietskych reforiem v roku 1988.

Je držiteľom mnohých prestížnych medzinárodných ocenení. K jeho najpreslávenejším inscenáciám patrí Hamlet s Vladimirom Vysockým alebo Puškinovej dráma Boris Godunov. Ľjubimov ale inscenoval po svete aj niekoľko operných titulov. Režíroval napríklad svetovú premiéru opery Luigiho Nona Keď bol úsvit láskou oťaželi v milánskej La Scale.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jurij Ljubimov