Každý deň festivalu je sviatok

Najzábavnejšie obrázky zo spoločenského života spodiny vykresľuje Ucpanej systém. Kultová inscenácia Dejvického divadla, ktorá vznikla adaptáciou knihy známeho škótskeho spisovateľa Irvina Welsha, získala nielen Cenu Alfreda Radoka, ale aj obdiv kritiky a aplauz publika. Na čiernom trhu v Prahe sa lístky na stále vypredané predstavenie predávajú za dvojnásobnú cenu (od 700 po takmer 900 Kč).

20.10.2014 12:00
43  UNGELT Na uteku P9760303 Foto:
Zlata Adamovská a Jana Štěpánková v inscenácii Na úteku, s ktorou sa na Festivale Astorka predstaví pražské Divadlo Ungelt.
debata

Nie náhodou bolo predstavenie, pod ktoré sa podpísal štvorlístok slovenských divadelníkov – režisér Michal Vajdička, dramatizátor Daniel Majling, hudobník Marián Čekovský, scénograf Pavol Andraško – vypredané nedlho po tom, čo Festival Astorka pred šiestimi týždňami oznámil program jubilejného 10. ročníka. V pondelok ho otvorí práve legendárna inscenácia Ucpanej systém. „Neberieme jubileum ako niečo výnimočné. Forma festivalu sa už päť rokov viac-menej nemení, takže vlastne každý festivalový deň je pre nás sviatok,“ povedala dramaturgička bratislavského Divadla Astorka Korzo ‚90 Andrea Dömeová. Pripomenula, že myšlienku stretávania sa divadiel so zahraničnými hosťami malo v sebe zakódované legendárne Divadlo na korze. A túto ideu si osvojili aj zakladatelia Divadla Korzo ‘90.

Z pražských scén sa okrem Dejvického divadla predstaví v Bratislave aj Švandovo divadlo na Smíchove dvoma inscenáciami. Autorskou Cry Baby Cry, v ktorej sa päť žien pokúša dnes populárnym kurzom „life coachingu“ zistiť, ako zmeniť svoj život a byť šťastnou. Druhou bude Země lhostejnost, Karel Kryl, ktorej inšpiráciou sa stali ponovembrové eseje pesničkára z rovnomennej zbierky. „Kryl šiel vždy proti prúdu. A vždy vedel, že minulosť sa zamurovať nedá,“ uviedol režisér Dodo Gombár. V jeho inscenácii zaznejú z javiska po prvýkrát aj doteraz neuverejnené Krylove texty, ktoré mu poskytla umelcova manželka.

Energiou a nádejou nabitá hra Na úteku, ktorá sa s humorným nadhľadom dotýka aj neľahkých tém, vyniesla jej autorom – dvojici Pierre Palmade a Christophe Duthuron – vo Francúzsku obdiv aj úspech. Dve obyčajné ženy, ktoré náhoda dá dohromady, sa v nej vydávajú na cestu za slobodou, dobrodružstvom a životom prežitým naplno. V hlavných úlohách excelujú aj v našich zemepisných šírkach preslávené herečky Jana Štěpánková a Zlata Adamovská.

„Dostaneme sa aj do histórie v hudobnej produkcii Vígszínházu podľa eposu Toldi. Možno si zatancujeme na koncerte poľského performera Mareka Sitarského aj na nočnom koncerte skupiny Sitra Achra. A vyspovedáme Borisa Farkaša a Maja Labudu v Scénických rozhovoroch,“ doplnila Andrea Dömeová.

Predchádzajúce ročníky predstaví výstava fotografií Festival Astorka 2005 až 2013. Posledný deň (piatok 24. októbra) spestrí výstava fotografií, zaznamenávajúcich jubilejný 10. ročník optikou Pavla Breiera.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadla Astorka Korzo ´90 #Festival Astorka #Ucpanej systém