Nočná skúška nasvieti zákulisie

Stále vypredané hľadisko si sľubuje od pripravovaného muzikálu riaditeľ. Tanečníci zápasia s tým, ako splniť ambiciózne predstavy choreografa. Dramaturgička takmer všetko odmieta slovami - to je nemoderné klišé. A režisérovi sa inscenácia rozpadáva pod rukami. Všetko však napokon - ako vždy - nejako dopadne. Tentoraz nekaždodenne. Pred očami divákov v predstavení Nočná skúška - príprava na muzikál, ktoré uvedie v piatok 28. novembra v premiére balet Štátneho divadla v Košiciach.

28.11.2014 16:00
Tanečné predstavenie Nočná skúška - príprava na... Foto:
Tanečné predstavenie Nočná skúška - príprava na muzikál uvedie 28. novembra v premiére Štátne divadlo Košice.
debata

„Celý príbeh sa začína skúškami, konkurzmi na jednotlivé postavy, a končí sa zvláštnym nepodarkom, pretože keď je veľa odborníkov a neprajníkov, tak divadlo nefunguje. Javiskový príbeh prináša aj sfilmované zábery zo zákulisia, v ktorých diváci uvidia, čo sa deje v útrobách divadla vrátane vzniku romantických vzťahov medzi tanečníkmi. Končí sa tým, že choreograf potajomky pripraví vlastnú šou na súčasnú hudbu, populárnu aj džezovú,“ uviedol choreograf a režisér Ondrej Šoth, ktorý je spolu s Václavom Janečkom aj autorom scenára. V druhej časti preto zaznejú aj piesne Robbieho Williamsa, Michaela Jacksona a mnoho ďalších hitov populárnej hudby.

Okrem tanečníkov priviedol na javisko aj tri herecké postavy. „Dramaturgičku, ktorá žije dvadsaťpäť rokov v Holandsku a vie, ako má vyzerať moderné tanečné divadlo. Režiséra, ktorý je v dosť dezolátnom stave, aj šéfa baletu, ktorého nikto nechcel,“ pokračoval choreograf a režisér. Zveril ich Tatiane Polákovej, Petrovi Cibulovi a Tomášovi Dirovi. „Hoci je Ondro Šoth veľký mág a kúzelník, tanečníčku zo mňa už nespraví. Od režiséra sme síce dostali základnú kostru a charakteristiky postáv, všetko ostatné je postavené na improvizácii,“ priznala Tatiana Poláková, ktorá hrá dramaturgičku.

Podľa režiséra spojenie baletu a činohry ukáže, čo je divadelné remeslo a umenie. A chýbať nebude ani riadna dávka humoru. „Chceme sa tak trochu pousmiať aj nad sebou aj nad tým, že avantgarda môže viesť k úbytku divákov a niekedy už nemá v divadelníctve hranice. A ukázať aj to, že divadlo je o emóciách a vzťahoch,“ spomenul Ondrej Šoth.

„Chceli sme urobiť komerčný titul, ktorý bude zameraný na mladšieho diváka. Raz za čas musíme urobiť aj predstavenie ako Nočná skúška – príprava na muzikál, ktoré do divadla priláka iný typ diváka,“ dodal šéf košického baletu Andrii Sukhanov, ktorý navrhol scénu a kostýmy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #Košice #balet #Ondrej Šoth